KuchniaObiad

Przepis FIT – Nadziewane roladki z kurczaka

Wiecie, że najczęstsze frazy w wyszukiwarkach, jeśli chodzi o jedzenie brzmią “szybki obiad”, “prosty obiad” “co na obiad” i “przepis fit”? W odpowiedzi na te zapytania mam dla was przepis idealny. Jest to po pierwsze przepis fit, po drugie jest to przepis na szybki i prosty obiad i na koniec, to wcale nie musi być obiad, bo może to być propozycja co zabrać do pracy zamiast kanapki (1/2/3/4/5/6). Zaraz po kurczaku przygotowywanym w papierze do pieczenia (klik), jest to mój ulubiony sposób na kurczaka. Od tak dawna robię ten przepis i tak różnie go modyfikuję (klik), że już nawet nie pamiętam wszystkich jego odsłon.

 

przepis fit nadziewane roladki z kurczaka

 

Niektórzy mogą zapytać, po co kurczakowi 80 minut w piekarniku. Ale pamiętajcie, że to nie jest pierś a roladki, składające się z kilku warstw i mogę was zapewnić, że nie wyjdą suche a soczyste. Możecie je podać z ziemniakami, jak ja na filmie, ale równie dobrze smakują z ryżem czy kaszą. Jako, że ostatnio królują u mnie bataty, polecam wam też frytki lub puree z tych czerwonych ziemniaków. Nie podam wam na ile osób jest przygotowany ten obiad, bo nie chciałabym nikomu wypominać, czy zje jeden czy 3 kawałki kurczaka :) Niech wam smakuje :)

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW

  • 6 udek z kurczaka (można kupić już bez kości)
  • 12 plastrów boczku
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy
  • szpinak
  • ulubiona przyprawa do kurczaka lub sól, pieprz
  • dodatki: ziemniaki, ryż, kasze itp (przyprawy, olej)
  • sałatka: kawałek boczku, 1 kapusta pekińska

 

Krok 1

Z udek zdejmujemy skórę i pozbawiamy ich kości. Mięso nacieramy przyprawą lub solą i pieprzem.

Krok 2

Udko układamy na 2 plastrach boczku. Na środek mięsa dajemy liście szpinaku oraz pomidora z zalewy i całość ściśle zawijamy w rulon. Pieczemy 80 min w temperaturze 160-180 stopni, w zależności od piekarnika.

Krok 3

Ziemniaki gotujemy, ale muszą być twardawe. Odcedzamy i posypujemy ulubionymi przyprawami (dałam czosnek niedźwiedzi i słodką paprykę). Polewamy odrobiną oleju, mieszamy i zapiekamy 20-30 minut.

Krok 4

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską i całość dusimy pod przykryciem kilka minut, aż kapusta zmięknie.

przepis fit nadziewane roladki z kurczaka

Smacznego!

 

Udostępnij: