Jeśli codziennie się zastanawiacie co zabrać do pracy zamiast kanapki, ten cykl wpisów jest dla was. Chyba już mogę śmiało powiedzieć, że zagości on na blogu na stałe. Nic mnie tak osobiście nie motywuje do przygotowywania sobie pudełeczek z jedzeniem, jak świadomość, że czekacie na te filmiki i się wam podobają. Każda wasza wiadomość do mnie, prywatna, tutaj na blogu czy pod filmem na YT to ogromna dawka motywacji dla mnie samej.
Mam tylko jedno zmartwienie. Nie wiem jaki cud czy inny dziad miałby mi pomóc, żeby zdjęcia pudełeczek były ładniejsze. Zastanawiam się nad tym, aby do zdjęć przekładać jedzenie na talerze ale po 1) to kolejny czas, którego ostatnio strasznie mi brakuje a po 2) chciałabym być dla was autentyczna w odbiorze. To są moje faktyczne pojemniczki do pracy, które przygotowuję dla siebie. Nie ma tutaj nic wymyślonego czy pod publiczkę. Planuję w związku z tym cyklem dużo fajnych projektów. Nic na razie nie zdradzę, bo nie :) ale możecie być pewni, że jeśli chociaż jeden z nich uda mi się zrealizować, będzie pięknie.
Zostawiam was z jadłospisem na środę, czwartek i piątek. Poprzedni, na poniedziałek i wtorek znajdziecie TUTAJ.
ŚRODA
ŚNIADANIE – Bułka z pastą z awokado i łososiem
1/2 awokado rozgniatamy widelcem i łączymy z 1 rozgniecionym ząbkiem czosnku. Pastę doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy na kanapkę i układamy na niej łososia. Podaję z 1/2 pomidora.
PRZEKĄSKA W PRACY – kiść winogron i 5 truskawek (lub inne owoce)
LUNCH W PRACY – Sałatka z awokado i oliwkami
- 1/2 małej sałaty
- garść szpinaku
- 1/2 awokado
- 6-8 oliwek
- 1 pomidor
- sos balsamiczny do polania sałatki albo inny ulubiony dresing
Wszystkie składniki sałatki mieszamy w pojemniku i polewamy sosem balsamicznym.
CZWARTEK
ŚNIADANIE – Omlet z 2 jajek z podsmażoną papryką i cebulką
PRZEKĄSKA W PRACY – 1 mały jogurt naturalny, 3 łyżki płatków owsianych, owoce
LUNCH W PRACY NA PONIEDZIAŁEK I WTOREK – Ryż z sosem (z obiadu) i sałatka
PIĄTEK
ŚNIADANIE – Owsianka na ciepło (tutaj)
PRZEKĄSKA W PRACY – 1 duże jabłko i sok jednodniowy
LUNCH W PRACY – Polędwiczka wieprzowa z ryżem i warzywami
- kawałek polędwiczki wieprzowej (ok 10 cm)
- 1/2 torebki ugotowanego ryżu
- 1/2 szklanki fasolki szparagowej mrożonej
- 1/4 papryki
- kawałek cukinii
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku
- 1 łyżeczka masła
Mięso kroimy w cieniutkie kawałeczki i przysmażamy na maśle z obu stron dosłownie przez chwilkę. Zdejmujemy z patelni i na tym tłuszczu podsmażamy fasolkę, a kiedy się rozmrozi dodajemy paprykę i cukinię. Doprawiamy do smaku. W pojemniku na lunch układamy ryż, obok warzywa z patelni. Na wierzch kładziemy mięso.
Poprzednie propozycje i jadłospisy znajdziecie tutaj – 1 / 2 / 3 / 4 / 5
Mam pytanie, czy taka forma filmów i jadłospisów jest dla was czytelna?
Super! proszę więcej pomysłów co zabrać do pracy na lunch i co zrobic na sniadanko wieczorem żeby było gotowe, extra pomysły!
Jestem zachwycona tymi pomysłami na szybkie posiłki. Zaczynam od razu po świętach :)
Mam tylko jedno pytanie: w przepisach pojawiają się: torebka ugotowanego wcześniej ryżu albo kaszy. Czy gotujesz je wcześniej w większych ilościach i potem wyciągasz z lodówki czy za każdym razem 1 torebkę? Jeśli to pierwsze – to jak długo można przechowywać ugotowane torebeczki w lodówce? Jak długo Ty je przrchowujesz?
Dziękuję raz jeszcze za fantastyczne inspiracje!
Bardzo różnie. Czasem gotuję jedną torebkę i zużywam od razu na dwa posiłki a czasami gotuję więcej. Póki co trzymałam ryż w woreczkach w lodówce 3 dni. Dał radę :) Częściej jednak robię tak, że jednego wieczoru gotuję po 1 woreczku kaszy i ryżu i wykorzystuję w zależności od tego, na co mam ochotę. Jest bardziej różnorodnie :)
Dziękuję bardzo! Podziwiam Cię za zorganizowanie. U mnie rozgardiasz w lodówce, w liście zakupowej (w życiu trochę też) ale mam nadzieję podszkolić się trochę tutaj :)
Dziękuję za dzielenie się wiedzą i pozdrawiam!