W dzisiejszym jadłospisie z cyklu Zamiast kanapki do pracy, nie będzie zbyt wielu słów ani długiej przedmowy. Jutro jest poniedziałek. Kropka. Jest to dla mnie dzisiaj na tyle dołujące, że słów już wystarczy. Nie marudzę, serio. Wiecie, że ja ostatnia do tego dziadostwa. Ale ten jutrzejszy poniedziałek, to ten, w którym ja, tak jak 99 procent dziewczyn na świecie, zaczynam dietę…
Ok, żartowałam. To nie ten poniedziałek :)
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE – Owsianka z gruszką i orzechami (klik)
PRZEKĄSKA W PRACY – 2 małe jabłka
LUNCH W PRACY – Sałatka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1/4 czerwonej papryki
- 3 rzodkiewki
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
Wszystkie składniki sałatki mieszamy w pojemniku a na wierzch dajemy łyżkę majonezu. Mieszamy przed zjedzeniem.
WTOREK
ŚNIADANIE – Bułka z twarogiem i łososiem wędzonym z natką pietruszki
Bułkę kroimy na pół, smarujemy masłem. Widelcem rozgniatamy na bułce 2 plasterki sera białego (po 1 plasterku na każdej połówce). na serze kładziemy po plasterku łososia i posypujemy natką pietruszki.
PRZEKĄSKA W PRACY – 250 ml maślanki truskawkowej
LUNCH W PRACY – Fit krokiety
- 2 naleśniki
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła do smażenia farszu
- kawałek kapusty pekińskiej
- sól, pieprz do smaku
Pierś z kurczaka i ząbek czosnku blendujemy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kurczaka. Gdy straci surowość dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dorzucamy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawiamy solą i pieprzem. Dosłownie na chwilkę jeszcze całość stawiamy na gazie, żeby kapusta zmiękła. Nadziewamy naleśniki, składamy je w krokiety.
Być może zechcecie zobaczyć również poprzednie odcinki serii