Sezon na truskawki w pełni, korzystam więc jak szalona. Siedząc na balkonie i sącząc mrożoną kawę, wpadłam na pomysł, żeby zrobić potrawę z kurczaka z owocami. Może zatem Spring Rolls z kurczakiem i truskawkami? Powiem Wam, że jak pomyślałam, tak zrobiłam. Pokazywałam ten eksperyment na InstaStory i już pytaliście o kompozycję przypraw. Szybko wrzucam więc przepis, bo eksperymenty się udały a spring rolly wyszły przepyszne. Idealnie pasują jako lekki lunch w takie ciepłe dni.
Tak przygotowane danie z kurczaka nadaje się dosłownie do wszystkiego. Idealnie będzie pasować do ryżu i lekkiej sałatki albo do środka shoarmy. Tak przyrządzony kurczak jest delikatny, słodkawy i pachnie cynamonem, który w połączeniu w truskawkami smakuje obłędnie.
Spring Rolls z kurczakiem i truskawkami
Na początek kilka uwag:
- Papier ryżowy smaruję delikatnie wodą z dwóch stron po prostu mocząc dłonie w wodzie i rozprowadzając ją po papierze. Nigdy nie zanurzam go w wodzie, jak podają na opakowaniu. Zrobiłam już w życiu sporo sajgonek i spring rollsów i wiem, że namoczony papier szybko się rozrywa i szybciej wysycha.
- Tak przygotowane rollsy możecie owinąć w folię spożywczą i zabrać na piknik. Inne metody spakowanie się nie sprawdzą, bo papier ryżowy poskleja się ze sobą i wyschnie. Dzięki folii spożywczej spring rollsy będą świeże i smaczne. Możecie nawet wykorzystać taką opcję zamiast kanapki do pracy, albo jako przekąska na podróż.
- Pasują do tego dwa sosy: czosnkowy i klasyczny na bazie sosu sojowego i soku z cytryny z sezamem i miodem.
- Do tak przygotowanego kurczaka możecie dodać kremówkę albo mleko kokosowe i zrobić pyszny sos do makaronu. Niebo w gębie. Sama prawda!
- Użyłam 1 dużej pojedynczej piersi z kurczaka i wyszło mi z niej 7 szt spring rollsów z kurczakiem i truskawkami.
Lista składników na 7 szt
Lista może się Wam wydawać długa, ale spokojnie, większość to przyprawy. Jeśli ich nie macie, dodajcie swoją ulubioną przyprawę do kurczaka, na przykład moją domową z tego przepisu. Dorzućcie cynamon i będzie ok. Jeśli chodzi o środek spring rollsów, kluczowy jest kurczak i truskawki. Reszta to kwestia Waszej wyobraźni. Możecie zamiast kapusty pekińskiej dodać makaron ryżowy. Kombinujcie. Rzodkiewka i ogórek małosolny pasują wyśmienicie z kurczakiem, ale Wy możecie zdecydować inaczej.
- pierś z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli (ja używam himalajskiej)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (możesz zastąpić słodką papryką)
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 laska cynamonu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju (ryżowy, rzepakowy, kokosowy – dowolny)
- 7 papierów ryżowych
- truskawki
- marchewka
- kapusta pekińska
- rzodkiewki
- ogórki małosolne
Krok 1
Kurczaka kroję w cienkie paseczki. Dodaję przyprawy, cynamon,ocet, olej i mieszam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut i mieszam co jakiś czas, aby kurczak dokładnie się upiekł.
Krok 2
W tym czasie obieram marchewkę, myję kapustę, truskawki, rzodkiewkę. Wszystkie warzywa kroję w bardzo cienkie słupki.
Krok 3
Papier ryżowy smaruję wodą i nakładam kolejno kapustę pekińską, marchewkę, ogórka, rzodkiewkę, truskawki. Zwijam w ruloniki. Na YT znajdziecie pełno instrukcji jak to zrobić. Jest to naprawdę bardzo proste. I gotowe :)
Jeśli macie ochotę przygotujcie sobie do tego sos czosnkowy, klasyczny sos sojowy czy orzechowy. Jak lubicie. Będzie pasował również sos balsamiczny.
Ten przepis na pewno znajdzie się w moim kolejnym jadłospisie dziennym, który wkrótce przygotuję. Inne przepisy z truskawkami, które znajdziecie na blogu:
Dżem z truskawek z bananem – PYCHA!
Najlepszy deser z truskawkami i Oreo
Tort z truskawkami i masą budyniową