W sezonie truskawkowym, inne owoce mogłyby dla mnie nie istnieć. Uwielbiam truskawki świeże, pieczone, gotowane, z cukrem, ze śmietaną i w sumie lista mogłaby być długa. Na śniadanie, obiad i kolację. I zawsze mocno ubolewam, kiedy truskawki się kończą. Czy wy też tak macie? A może ktoś nie lubi truskawek?
Zapraszam was więc na kolejne truskawkowe rozkosze. A gdyby wam było mało, odsyłam do przepisu, który okazał się już wielkim hitem – TUTAJ
Lista składników
Biszkopt
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 35 g masła (rozpuścić i przestudzić)
Krem budyniowy
- 2 łyżki żelatyny + woda do namoczenia
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 250 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
Wierzch z galaretką
- 1 kg truskawek (lub innych owoców)
- 1 truskawkowa galaretka
- 400 ml soku z czarnej porzeczki (lub wody)
- 200 g kremówki (opcjonalnie, do dekoracji)
Krok 1
Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (tylko spód). Masło rozpuszczam w rondelku i zostawiam do przestudzenia.
Krok 2
Jajka z cukrem i szczyptą soli ubijam na puszystą masę.
Krok 3
Mąki mieszam razem, dodaję do ciasta i miksuję. Wlewam delikatnie wystudzone masło i ponownie mieszam.
Krok 4
Przelewam do formy i piekę ok 20-25 minut, aż przejdzie test suchego patyczka.
Krok 5
Sok z porzeczki mocno podgrzewam i rozpuszczam w nim galaretkę. Odstawiam do przestudzenia.
Krok 6
Budyń gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiam do wystudzenia.
Krok 7
Żelatynę zalewam wodą (tylko do przykrycia żelatyny) i podgrzewam w mikrofali przez 10 sekund.
Krok 8
Budyń miksuję a później dodaję żółtko, serek, oba cukry i ponownie miksuję. Na koniec dodaję żelatynę cały czas miksując.
Krok 9
Masę wylewam na biszkopt i układam na wierzch truskawki. Wkładam do lodówki, przynajmniej na godzinę.
Krok 10
Zalewam tężejącą galaretką. Ponownie wkładam do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.
Krok 11
Ubijam kremówkę i za pomocą szprycy dekoruję górę ciasta.
Smacznego!
Ps. Możesz użyć mniejszej tortownicy, wówczas torcik będzie wyższy. Biszkopt nie urośnie wysoki, podniesie się tylko minimalnie. Jednak będzie na tyle „ciężki”, żeby utrzymać wszystkie warstwy.