W opisie ciasta i w jego składnikach powinno być chyba jak w życiu. Czym mniej kombinacji tym lepiej. Czasem jednak coś przekombinuję. I to tak bardzo, że nawet wam tego nie publikuję. Nie publikuję też tych przepisów, które choć smaczne albo bardzo smaczne to zupełnie nie wyszły mi na zdjęciach. Mam takich sporo. A co tam, nie wstydzę się. Ale ten tort, chyba się udał na zdjęciach a mówię wam, że przepyszny jest, że hej. I nie mówcie mi, że trudny bo łatwy. I nie mówcie, że drogi. Nic z tych rzeczy. Więc jeśli skończyły się wam wymówki, to wyciągać miski i co tam jeszcze potrzeba i zapraszać gości na za dwie godziny :)
Lista składników
Biszkopt
- 4 jajka (lub 3, jeśli są spore)
- 1/2 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa truskawkowa
- 1 kg truskawek plus kilka sztuk do dekoracji
- cukier do smaku – opcjonalnie
- 2 łyżki żelatyny w proszku
- woda do rozpuszczenia żelatyny – 1/3 szklanki
Pianka śmietankowa
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1/2 l śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru (do smaku – twojego oczywiście, więc możesz nie dodawać lub dodać więcej)
Krok 1
Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Powinien się mocno nagrzać. Wstawiając ciasto zmniejszę temperaturę na 160 stopni i w niej będę piekła. Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładam papierem do pieczenia.
Krok 2
Jajka z cukrem miksuję na puszystą pianę. Później dodaję resztę składników i ponownie mieszam. Przelewam do tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 2025 minut (test suchego patyczka).
Krok 3
Kiedy ciasto już wystygnie rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie i odstawiam. Truskawki miksuję, jeśli trzeba dosładzam. Wlewam żelatynę i wylewam truskawkową masę na ciasto. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 4
Ponownie zalewam żelatynę wrzątkiem i odstawiam. Kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i jeszcze chwilę mieszam mikserem. Jedną łyżkę masy dodaję do szklanki z żelatyną i mieszam. Następnie wlewam zawartość szklanki do śmietany i mieszam. Wylewam całość na truskawkową masę i ponownie wstawiam do lodówki.
Krok 5
Dekoruję truskawkami i częstuję gości :)
Ps. Najlepszy jest na drugi, trzeci dzień po zrobieniu. Chociaż wątpię, żebyście tyle wytrzymali :) A i jeszcze jedno, oczywiście to nie muszą być truskawki. Zaszalejcie z jagodami, mango, brzoskwiniami itd. :)
Patera – Tkmaxx
Słomki – Party Party by Home & Co.
Talerzyk – nie pamiętam :)