Ale ten czas leci. Drugi tydzień za mną, a jedzenie jest coraz smaczniejsze. Naprawdę pokochałam gotowanie i przygotowywanie posiłków sprawia mi wielką przyjemność. Czuję się jak odkrywca :) Nadal codziennie gotuję zupę i jem sporo kiszonek. Do niczego mnie nie ciągnie poza kawą, ale dzielnie sobie radzę. Nie mam żadnych kryzysów ozdrowieńczych i czuję się wybitnie dobrze. Codziennie dostaję od Was wiadomości prywatne, że dołączyłyście do mnie i walczycie o swoje cele. Jestem z Was dumna! Wiem, że czekacie na ten wpis, dlatego specjalnie dla Was, i dla przyszłych walczących o lepszą wersję siebie (w każdym tego słowa znaczeniu), mam kolejny wpis z cyklu “Post Dąbrowskiej – gotowy jadłospis na 2 tydzień”.
Waga
Waga wyjściowa 72 kg
Waga po tygodniu postu 69 kg
Waga po 2 tygodniach postu 67,5 kg
Post Dąbrowskiej – gotowy jadłospis na 2 tydzień
W menu ujęłam z płynów tylko wodę rano i herbatę wieczorem, ale wypijam grzecznie dwa litry płynów minimum. Najczęściej właśnie wodę z herbatą na zmianę. Często na poście odwiedza się toaletę, pęcherz pracuje i czyści intensywnie. Może się okazać, że będziecie się budzić kilka razy w nocy, ale gra jest warta świeczki, jak to mówią. Rozmawiałam już z tak wieloma osobami na poście i każdy ma inne odczucia co do jedzenia. Ja powiedziałam sobie, że to nie post, a styl życia i na razie nic z jedzenia mnie nie odrzuca. Być może to się zmieni, ale nie nastawiam się na nic. Dlatego pamiętajcie, że to tylko przykładowe menu. Wy wcale nie musicie mieć ochoty danego dnia na pomidory, albo zupy. Nie zmuszajcie się do niczego. Jedźcie to, co Wam smakuje i na co macie ochotę (oczywiście z listy dozwolonych warzyw i owoców).
Ja zauważyłam, że czuję się lepiej po gotowanej zupie, dlatego codziennie jemy coś ciepłego. Ale Wy możecie mieć zupełnie inaczej. Nie do każdej potrawy mam też zdjęcia, nie zawsze miałam taką możliwość, ale dania są tak proste, że jestem pewna, że sobie poradzicie. W razie pytań, piszcie oczywiście. Podaję Wam proporcje na jedną osobę (Kamil musiał zrezygnować po tygodniu), dlatego często zupy są na dwa dni, co jest bardzo wygodną opcją.
Dzień 1
Śniadanie – woda z cytryną; sok z jabłka, marchewki i szpinaku; pomidor pokrojony w kostkę z cebulką, doprawiony solą i pieprzem
Przekąska – Grejpfrut
Obiad -Frytki z dyni; gotowany kalafior; ogórki kiszone; marchewka surowa i pomidorki koktajlowe
Cały przepis na frytki z dyni znajdziecie TUTAJ. Gotuję tylko kilka różyczek kalafiora. Reszta przyda się na kolejne dwa dni.

Kolacja – Deser z dyni i jabłka z cynamonem, sałatka z sałaty lodowej, papryki, pomidorków koktajlowych i kiszonego ogórka; surówka z kiszonej kapusty z marchewką; herbata owocowa
Cały przepis na deser z dyni i jabłka TUTAJ. Sałatę lodową kroję na mniejsze kawałki. Układam na niej warzywa i skrapiam wszystko sokiem z cytryny albo wodą z kiszonych ogórków.

Dzień 2
Śniadanie – woda z cytryną; sok z dwóch grejpfrutów; jabłko
Przekąska – sok z marchewki; cytryny i szpinaku
Obiad – Zupa krem z brokuła; surówka z pora i jabłka ze szczypiorkiem
Z brokuła odkroiłam kilka różyczek, z których robię później sałatkę. Resztę brokuła dzielę na większe różyczki, zalewam wodą (ok 1,5 l), solę i gotuję do miękkości. Gdy zmięknie, odkładam kilka różyczek a resztę blenduję na gładki krem. Do smaku doprawiam tylko solą i pieprzem. Robiłam już wiele kombinacji zupy brokułowej i ta najprostsza smakuje mi najbardziej. Wszelkie warzywa czy wywary zmieniają jej smak. Zupę przelewam do miseczki, podaję z ugotowanymi różyczkami.

Por kroję a jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach. Mieszam i posypuję szczypiorkiem.

Kolacja – Sałatka z brokuła, kalafiora i kiszonego ogórka ze szczypiorkiem; zupa brokułowa z obiadu; herbata owocowa
Cały przepis na sałatkę z brokuła, kalafiora i kiszonego ogórka jest TUTAJ.

Dzień 3
Śniadanie – woda z cytryną; pomidor pokrojony w kostkę z cebulą, przyprawiony solą i pieprzem
Przekąska – Słupki marchewki, kilka małych ogórków posypanych solą
Obiad – Zupa kalafiorowa; sałatka warzywna z majonezem z kalafiora
Cały przepis na zupę krem z kalafiora jest TUTAJ. Wychodzą mi 2 porcje zupy. Jedną odkładamy na jutro.

Do sałatki gotuję w osobnym garnku kilka marchewek i pietruszkę. Studzę i kroję w kostkę. Dodaję pokrojonego w pióra pora i pokrojone w kostkę jabłko. Odłożony wcześniej do blendera kalafior doprawiam sokiem z cytryny, łyżką octu jabłkowego, solą oraz pieprzem. Blenduję na gładko przez minutę robiąc coś na wzór majonezu. Dodaję do sałatki i dokładnie mieszam. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Wyszły mi dwie porcje. Jedną zostawiam na śniadanie na dzień następny.

Kolacja – sok z grejpfruta; sałatka z kapusty pekińskiej, pomidorków koktajlowych, ogórków kiszonych i szczypiorku polana wodą z kiszonych ogórków; jabłko; herbata owocowa
Dzień 4
Śniadanie – sok z grejpfruta; woda z cytryną; sałatka warzywna z majonezem z kalafiora z poprzedniego dnia
Przekąska – Jabłko pokrojone w kostkę z kilkoma borówkami i malinami
Obiad – Zupa kalafiorowa z wczoraj; surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem (robię od razu dwie porcje surówki i mam na kolację)
Kolacja – Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem; marchewka w słupkach; sok z czerwonej porzeczki; herbata owocowa
Dzień 5
Śniadanie – sok z marchewki i jabłka; woda z cytryną; surówka z ogórka kiszonego, cebuli i rzodkiewki z kiełkami z lucerny
Przekąska – Jabłko pokrojone w kostkę i posypane cynamonem
Obiad – Zupa z buraczkami; gotowany kalafior (odkładam kilka różyczek kalafiora surowego na chrupanie wieczorne)
Kalafior gotuję do miękkości. Wody nie wylewam. W drugim garnku gotuję zupę. Dużą marchewkę obieram i kroję w półplasterki. 2 buraczki obieram i kroję w kostkę. Wszystko zalewam wodą z gotowanego kalafiora, dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję do miękkości. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Wyjmuję dwie łyżki kostek buraka na wieczorną sałatkę. Wychodzą dwie porcje zupy. Jedną zostawiam na następny dzień.

Kolacja – Sałatka z gotowanego buraka i ogórka kiszonego, cebuli; surowe różyczki kalafiora do chrupania
Buraka, którego wyjęłam z obiadowej zupy mieszam z ogórkiem kiszonym pokrojonym w kostkę i cebulką. Do tego chrupię surowego kalafiora, który świetnie się sprawdza jako zamiennik popcornu do wieczornego serialu :)
Dzień 6
Śniadanie – woda z cytryną; sok z 2 grejpfrutów; jabłko
Przekąska – Jabłko pokrojone w kostkę i posypane cynamonem
Obiad – Zupa z buraka z dnia wczorajszego; kiszone ogórki
Kolacja – Leczo z ryżem z kalafiora; herbata owocowa
Leczo robię od razu w 2 porcjach, żeby było na niedzielny obiad.

Dzień 7
Śniadanie – woda z cytryną; sok z 2 grejpfrutów
Przekąska – Jabłko pokrojone w kostkę z kilkoma borówkami i malinami
Obiad – Leczo z dnia wczorajszego
Kolacja – sok jabłkowy; marchewka w słupkach do chrupania; sałatka z ogórka zielonego, rzodkiewki, szalotki i szczypiorku; herbata owocowa
Witaj, jesli nie lubię brokuła to zwiększyć ilość kalafiora do zup i salatek
A przepisy na 3 tydzień?