Nie jestem zawodową kucharką, ani perfekcjonistką w kuchni. Ale jestem świadoma tego, co jedzenie robi dobrego, albo złego. Mam wiedzę, jak wpływa na nasze jelita, a te na nasze hormony. Wiem, że dużo jeszcze do odkrycia, ale lubię tan stan, w którym czuję, że mam kontrolę nad tym, co ląduje na naszych talerzach. Zdrowotnie przeprowadziłam sobie 3 razy post leczniczy dr. Dąbrowskiej i po statystykach Waszych odwiedzin widzę, że temat ten bardzo was interesuje. Codziennie kilkaset osób szuka tutaj inspiracji na to co jeść na poście Dąbrowskiej. Wychodząc Wam na przeciw przygotowałam dla Was całodzienny jadłospis postny.
Jednak muszę oczywiście na wstępie przypomnieć Wam, że ten post to nie zabawa, a post leczniczy. Jeśli nie poznacie jego założeń możecie sobie zrobić więcej krzywdy niż pożytku, dlatego choć znajdziecie na blogu sporo przepisów na post Dąbrowskiej, pamiętajcie, że to tylko inspiracje, a Wy post powinniście przejść pod czujnym okiem lekarza.
Co jeść na poście Dąbrowskiej
Przygotowałam dla Was filmik z inspiracjami na dania dozwolone na poście, a na dole wpisu znajdziecie gotowy PDF do wydrukowania i rozpisany przykładowy jadłospis na poście. Zatem najpierw obejrzyjcie film :) Weźcie popkorn i oglądajcie (żartowałam z tym popkornem :))
Frytki z marchewki
- Marchewka (można dodać inne warzywa)
- Cebula
- wędzona papryka Kamis
Marchewkę kroimy na frytki, układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy wędzoną papryką. Cebulę zawijamy w folię aluminiową (można to pominąć). Warzywa pieczemy w 190 stopniach przez minimum 35-40 minut, jednak czas ten jest uzależniony od wielkości kawałków warzyw.

Zupa ogórkowa na poście Dąbrowskiej
Możecie odpuścić sobie blendowanie kalafiora, ale to właśnie on sprawia, że zupa jest kremowa i aksamitna. Dodanie świeżego ogórka dodaje zupie nowego smaku i podbija smak ogórków kiszonych. Po prostu wypróbujcie i koniecznie dajcie mi znać, czy to są Wasze ulubione smaki. To nie jest tylko propozycja dla osób na poście Dąbrowskiej. Śmiało możecie ją przygotować nie tylko jako postne danie.
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler, albo kawałek z dużego
- 2 spore różyczki z kalafiora
- 2 spore różyczki brokuła
- 2 krótkie ogórki zielone
- 1 opakowanie ogórków kiszonych (800 g z wodą)
- koperek do posypania
- sól, pieprz
- 3 kulki ziela angielskiego Kamis
- 3 liście laurowe Kamis
- 3 łyżeczki majeranku w dużym opakowaniu Kamis
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego w dużym opakowaniu Kamis
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy kalafior, brokuł i zalewam wodą (ok 2 l). Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy kilka minut, aż wszystko zmięknie. Ogórki kiszone wyjmujemy z wody (nie wylewamy jej) i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórki zielone obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy wszystko do garnka. Dolewamy teraz wodę z kiszonych ogórków do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Porcję zupy wylewamy na talerz i posypujemy koperkiem.

Sok warzywno owocowy na poście
- 1 duży surowy burak
- 1 zielony ogórek
- 1/2 pomarańczy
- 1/2 cytryny
- 2 marchewki
- 1 jabłko
Wyciskamy sok w wyciskarce, albo jeśli nie macie, zblendujcie wszystko z niewielką ilością wody.

Podstawowa surówka z kiszonej kapusty na poście
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- garść kiszonej kapusty
- koperek
Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy, aż warzywa puszczą sok. Posypujemy natką pietruszki albo koperkiem.

Sałatka z brokuła, kalafiora i kiszonego ogórka
- kilka maleńkich różyczek odkrojonych z brokuła
- kilka maleńkich różyczek odkrojonych z kalafiora
- 2 ogórki kiszone
- szczypiorek lub koperek
- sok z wody po kiszonych ogórkach
- sok z cytryny
- pomidory suszone z czosnkiem i bazylią w dużym opakowaniu Kamis
Odkrojone wcześniej różyczki brokuła (robiąc zupę z brokuła) gotujemy w osolonej wodzie. Wyławiamy i natychmiast przepłukujemy zimną wodą, aby brokuł pozostał ładnie zielony. W tej samej wodzie gotujemy kilka różyczek kalafiora. Odcedzamy. 2 kiszone ogórki kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Na półmisku układamy brokuły, kalafior, ogórki i pomidory. Posypujemy zieleniną. Polewamy wodą z kiszonych ogórków, sokiem z cytryny i przyprawiamy suszonymi pomidorami.

A teraz cały dzienny jadłospis z wykorzystaniem tych przepisów. Możecie go też sobie zapisać i wydrukować!
Witam,
Zastanawiam się czy konieczne jest picie soku z kiszonych warzyw czy wystarczy sok z cytryny? Jestem w stanie zjeść wszystko z przepisów postnych ale nie przelkne tego soku. Czy jestem skazana na porażkę w odchudzaniu i oczyszczaniu?
Dasz radę bez soku. Powodzenia