Genialna w swojej prostocie sałatka z brokuła, kalafiora i kiszonego ogórka ze szczypiorkiem , która na stałe wejdzie do naszego menu. Możecie ją sobie dowolnie modyfikować, dodając dozwolone warzywa, jednak gwarantuję Wam, że posmakuje Wam bardzo nawet w tej „podstawowej wersji”.
Post Dąbrowskiej PRZEPISY#5
Sałatka z brokuła, kalafiora i kiszonego ogórka
- kilka maleńkich różyczek odkrojonych z brokuła
- kilka maleńkich różyczek odkrojonych z kalafiora
- 2 ogórki kiszone
- szczypiorek
- sok z wody po kiszonych ogórkach
- sól, pieprz
Krok 1
Odkrojone wcześniej różyczki brokuła (robiąc zupę z brokuła) gotuję w osolonej wodzie. Wyławiam i natychmiast przepłukuję zimną wodą, aby brokuł pozostał ładnie zielony.
Krok 2
W tej samej wodzie gotuję kilka różyczek kalafiora. Odcedzam. 2 kiszone ogórki kroję w kostkę i wrzucam do miski. Dodaję brokuły, kalafior i mieszam. Polewam wodą z kiszonych ogórków, posypuję szczypiorkiem i doprawiam solą oraz pieprzem.