KuchniaPost Dąbrowskiej

Post Dąbrowskiej – Przepisy – Ryż z kalafiora z leczo warzywnym

Wasz odzew w wiadomościach prywatnych na mój wczorajszy post o rozpoczęciu diety Dąbrowskiej był niesamowity. Jestem w szoku, że tak wiele z Was dało radę i wciąż walczy o swoje zdrowie i lepsze samopoczucie. Jestem z Was dumna dziewczyny. Niesamowicie dumna, że jesteście tutaj ze mną. Silne i świadome siebie. Jeśli szukacie inspiracji na przepisy, które podczas postu możecie przygotować i smacznie zjeść, ten wpis jest dla Was. Jeśli chcecie przygotować to danie poza postem Dąbrowskiej, śmiało możecie cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, zamiast podduszać na wodzie. Jeśli jednak ma to być danie typowo postne, trzymajcie się dokładnie przepisu.

post dąbrowskiej przepisy, ryż z kalafiora, leczo postne, leczo warzywne

Post Dąbrowskiej Przepisy #1

Ryż z kalafiora z leczo warzywnym

Z podanych ilości wyszły 4 porcje. Podzieliłam je na dwa dni dla dwóch osób. Więcej o całym menu przeczytacie za tydzień :)

  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka żółta
  • 1 średnia cukinia (ja obieram skórkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pieczarki (są tematem wątpliwości wśród wielu, możecie pominąć)
  • koperek
  • sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie
  • Passata pomidorowa w kartoniku (koniecznie bez cukru) – 1/2 opakowania

Krok 1

Cebulę siekam w malutką kostkę. Wrzucam do garnka i podlewam odrobiną wody. Gdy zmięknie, dodaję czosnek starty na tarce i wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Dolewam troszkę wody i wlewam passatę pomidorową (1/2 kartonika, która została z poprzedniego dnia). Zamiast tego możecie dać po prostu pomidory. Przykrywam pokrywką i gotuję ok 20 minut, aby warzywa zmiękły. Przyprawiam wedle smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną i ziołami prowansalskimi.

Krok 2

Gdy leczo się gotuje, przygotowuję ryż z kalafiora. Surowy kalafior należy albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, albo zblendować. W normalnej wersji podsmaża się go na patelni z łyżką oleju. W postnej wersji zalałam wrzącą, osoloną wodą i trzymałam pod przykryciem ok 7 minut, aż “ryż” zrobił się miękki, ale wciąż chrupiący. Odcedzam.

Krok 3

Ryż wykładam na talerze i polewam leczo. Podaję z kiszonym ogórkiem i posypuję koperkiem, albo szczypiorkiem.

post dąbrowskiej przepisy, ryż z kalafiora, leczo postne, leczo warzywne

Udostępnij:
  • Magda z Bełchatowa

    Ja na razie nie jestem jeszcze gotowa na post, ale cieszę się, że na moim ulubionym blogu będzie wszystko, jeśli będę potrzebować. Powodzenia. Trzymam kciuki.