Smaki na poście zmieniają się diametralnie. Coś, co kiedyś było kwaśne, teraz jest słodkie. Ale samo słowo „deser” wzbudza na poście dodatkową dawkę szczęścia. Tak naprawdę powstał on bardziej z potrzeby, niż planowania. Po zrobieniu frytek z dyni został kawałek z pestkami, który nie mógł się zmarnować. Powstał więc pyszny deser z dyni, jabłka i cynamonu na poście Dąbrowskiej :) Najlepszy jest na ciepło. Ale róbcie jak chcecie, jeśli zimny posmakuje Wam bardziej, to czemu nie :)
Post Dąbrowskiej PRZEPISY#5
Deser z dyni, jabłka i cynamonu
- kawałek dyni piżmowej z pestkami (pozostałość po frytkach)
- 2 jabłka
- 2 goździki
- cynamon do smaku
Krok 1
Dynię pozbawiam pestek i kroję w kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam wodą do ich wysokości. Dodaję dwa goździki i gotuję dynię do miękkości.
Krok 2
Gdy dynia jest miękka, dodaję do niej 1,5 jabłka pokrojonego w kostkę (bez skóry i gniazda nasiennego). Ponownie gotuję, aż jabłka będą miękkie. W razie potrzeby dolewam odrobinę wody, aby deser się nie przypalił. Jednak później ją odlewam, jeśli jest je za dużo. To ma być mus, a nie zupa :)
Krok 3
Gdy wszystko jest miękkie blenduję na gładki mus i doprawiam do smaku cynamonem. Przekładam do słoiczków lub miseczek i dekorują pozostałą połową jabłka pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Posypuję dekoracyjnie cynamonem.
Ile to jest „kawałek” ? Proporcje są ważne a taki przepis nic mi nie mówi.