Fraza Fit śniadanie jest jedną z tych, po której najczęściej do mnie zaglądacie. Częstotliwość jej zwiększa się w piątki i trwa do niedzieli. I tak co tydzień. Do tej pory waszymi ulubionymi propozycjami na fit śniadanie są placuszki dwuskładnikowe oraz ich wariacje, czyli omleciki orzechowe oraz najnowsza wersja placuszków pieczona w piekarniku, która podbiła również internet w wersji filmowej. Fajnie, że polubiliście takie krótkie filmiki, bo od teraz będą one stałym elementem na moim FB. Jest mi szalenie miło, że je udostępniacie dalej. Dzięki wam za to! Czuję wtedy, że wspólnie tworzymy społeczność zaangażowanych kobiet, a to wiele dla mnie znaczy (wstawiłabym tutaj jakieś serduszko dla was, ale szablon blogowy nie odczytuje takich emocji) :)
Szarlotka z owsianką
Poza sernikami, moim drugim ulubionym ciastem są właśnie szarlotki. Śniadanie, które wam dzisiaj proponuję smakuje jak wyjątkowa szarlotka. Dzięki temu, że smaki mają szansę “dojść” przez noc w lodówce, całość smakuje naprawdę wybornie. Możecie pokombinować i dodać odrobinę przyprawy do piernika, żurawinę, rodzynki, flizowane owoce. Ja w sezonie na owoce, zazwyczaj wybieram te, które akurat są dostępne. Zimą ratuję się owocami ze słoika, albo suszonymi kawałkami mango, jeśli akurat nie mam pod ręką nic innego.
Fit Śniadanie
Jajecznica i właśnie owsianka to moje dwa ulubione fit śniadania. Oba zapewniają mi uczucie sytości na bardzo długo. Owsiankę kocham jeszcze za to, że robię ją wieczorem, a rano wyciągam z lodówki. Jest to idealna opcja dla tych, którzy wstają zawsze spóźnieni :) Można zamiast do ładnej miseczki, zapakować owsiankę od razu do słoika i rano wziąć ze sobą, jeśli nie mamy możliwości zjeść śniadania w domu. Ponieważ swoimi promieniami słońca wita się już wiosna, postanowiłam nagrać dla was ten przepis. Zimą wybieram podobną wersję owsianki, ale na ciepło (zobaczcie ją na YT, ale bądźcie łaskawi, ten film był jednym z pierwszych, jakie nagrywałam :)). Nie lubię wtedy śniadań na zimno, bo czuję, że dodatkowo mnie wychładzają. Jednak teraz to co innego :)
Uwagi
Ja używam mleka kokosowego, jednak daję wam pewność, że wyjdzie z każdego mleka. Jeśli więc macie ochotę wybrać krowie, albo migdałowe, to śmiało. Będzie smaczne w każdej wersji. Gęste mleko kokosowe uzyskamy trzymając puszkę mleka przez noc w lodówce. 3 łyżki mleka to dokładnie zawartość małej puszki mleczka kokosowego. Możecie użyć śmietanki kokosowej i dadać do niej kilku kropli soku z cytryny, aby uzyskać konsystencję mleczka. Albo dodać jogurt naturalny, jeśli nie stronicie od laktozy.
Lista składników na 4 porcje
- 2 spore jabłka
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki nasion Chia
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki syropu klonowego albo miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mleka kokosowego z kartonu
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
Krok 1
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich resztę składników i wymieszaj. Wstaw do lodówki, a rano przełóż do ładnych salaterek i udekoruj ulubionymi owocami.
Koniecznie zobacz ten przepis w formie wideo, a jeśli kanał ci się spodoba subskrybuj proszę klikając ikonkę na koniec filmu.
Taka owsianka jest idealną propozycją na weekendowe śniadanie i leniwe poranki. Życzę wam smacznego kochani i udanej niedzieli. Podsyłam wam też kilka ostatnich popularnych wpisów, może was zainteresują.
Zmiana nastawienia może zmienić nasze życie
To nieprawda, że wszystko jest na sprzedaż
Nikt nie będzie nam mówił, jak mamy żyć
buziole,
Andzia
Czy można tę owsiankę jakoś podgrzać?
Oczywiście :)
co to są flizowane owoce ;)? a może liofilizowane ;) Pozdrawiam :)
Ewidentna pomyłka moim zdaniem?