Placuszki bez mąki z nadzieniem kokosowym
Właśnie pada śnieg i myślę sobie, że to w sumie fajnie, bo nie zdążyłam nacieszyć się nartami i ulepiłam tylko pół bałwana w tym roku. Jakbyście pomyśleli, czy mam coś z głową, to jest to mój trening tego, jak zmiana nastawienia może zmienić nasze życie. Tak więc śnieg sobie prószy, halny wieje, a ja popijam kawę z moim ulubionym mlekiem kokosowym. Zresztą znacie już mój sposób na piękne weekendowe poranki i wiecie, że kawa najlepiej smakuje w łóżku.
Wracając do pogody. Nawet jeśli powietrze pachniało wiosną tylko przez jeden dzień, dało mi to niesamowitą energię do działania. Zachciało mi się remontów, przemeblowania, zmiany garderoby na mniej uciążliwą. Już prawie pochowałam wszystkie zimowe kurtki i kozaki. W kuchennych szafkach zrobiłam porządki, dokupiłam kilka przypraw i uzupełniłam swoje zasoby domowej przyprawy do kurczaka i domowej wegety, co zresztą pokazywałam wam w nagraniu na żywo na FB. Zrobiłam też kilka pysznych potraw w tym tygodniu, między innymi pyszne placuszki bez mąki z nadzieniem kokosowym.
W sklepach nieśmiało pojawiają się owoce. Dałam się namówić na kupno truskawek i… nie żałuję. Wiem, że przyjechały z mojej ukochanej Hiszpanii, do której wybieram się w maju. Powiem wam, że nie były ani plastikowe, ani niesmaczne. Może nie będę się nimi jakoś specjalnie napychać, ale nie mam wyrzutów sumienia z ich powodu. Prowadzę już tak zdrowy tryb życia jedząc tak wiele zdrowych rzeczy, że aż paskudnie niedobrych, że musiałam sobie jakoś odbić. Niemniej nie mogę się doczekać naszych truskawek, a wtedy będę jeść je 5 razy dziennie. Nawet zrobię z nich sos so mięsa, chociaż czuję, że jak tak dalej pójdzie na wiosnę będę wegetarianką. Dlatego zadowolę się makaronem z truskawkami :)
Co z tymi plackami?
W tamtym roku robiłam pyszne omleciki biszkoptowe z mąką orzechową, które wybitnie lubią wszystkie dzieci. Jest też na blogu przepis na placuszki bananowe wg Ewy Chodakowskiej (pewnie nie miała nic wspólnego z wymyśleniem przepisu, ale mocno się przyczyniła do jego rozpowszechnienia). Podstawą tamtych przepisów są dobrze ubite jajka. Ponieważ połączenie jajek i bananów tak cudownie się sprawdza, postanowiłam tym razem zobaczyć, jak wyjdą w postaci pieczonej w piekarniku. A tak naprawę zobaczyłam w sklepie omleciki biszkoptowe wypełnione po brzegi bitą śmietaną. Nie będę udawać, że ich nie lubię. Lubię za bardzo, ale oparłam się pokusie i tak, jestem z siebie dumna. Ta duma rośnie tym bardziej, że postanowiłam zrobić sobie namiastkę tego smakołyku w domu i tak właśnie powstał przepis na pyszne placuszki bez mąki z nadzieniem kokosowym.
Warto pamiętać o…
Z tych ważniejszych rzeczy musicie pamiętać, że placuszki przyklejają się do papieru do pieczenia, dlatego nie warto ich odrywać, a podważyć nożem i niejako odciąć je z papieru (tak, jak pokazuję to na filmie). W przepisie podałam 1,5 banana ale są one różnej wielkości. Patrzcie na konsystencję. Może się okazać, że będziecie musieli dodać troszkę więcej banana, żeby “ciasto” nie było płynne. Druga ważna kwestia to jakość mleczka kokosowego. Najlepiej będzie jeśli kupicie dobre mleko, czyli takie, które ma powyżej 80 procent miazgi kokosowej. Będzie ono białe, nie szare i zdecydowanie lepsze w smaku. Mleko musicie wstawić na noc do lodówki, żeby zrobiła się śmietanka, inaczej będzie płynne. Ja zawsze mam w lodówce kilka puszek i po prostu wyciągam w razie potrzeby. Możecie też użyć śmietanki kokosowej. Ma w swoim składzie 95 procent kokosa i wodę. Jest co prawda droższa (ok 10 zł), ale smakuje wybornie i dobrze utrzymuje konsystencję.
Lista składników na 5/6 placuszków
- 2 jajka
- 1,5 banana (2 małe lub 1 bardzo duży)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki mleczka kokosowego
- odrobina soku z cytryny
- 2 truskawki (lub inne ulubione owoce)
Krok 1
Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj banana i zblenduj na kogel mogel. Dodaj pianę z białek i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż na papier tworząc 5, 6 okręgów. Piecz ok 10-12 minut. Po tym czasie wyciągnij placuszki i odetnij je nożem od papieru. Złóż na pół.
Krok 3
Mleczko kokosowe, sok z cytryny i owoce zblenduj na gładki mus. Przełóż mus do placuszków i udekoruj owocami. Możesz posypać cukrem pudrem (u mnie z ksylitolu).
Jeśli jeszcze macie jakieś wątpliwości, zobaczcie przygotowany materiał filmowy.
Ok kochane, to teraz mi tutaj szybko napiszcie w komentarzu, czy jest taki deser, obok którego nie umiecie przejść obojętnie? Co to jest?
czy wyjdą na mleku kokosowym zamiast mleczka?
Mleczko kokosowe, albo inaczej śmietana kokosowa są użyte jako krem. Nie osiągniesz tego efektu mlekiem niestety bo trzeba to delikatnie ubić