Tylko w ciągu ostatniego tygodnia dostałam od was kilkadziesiąt zapytań o przekąski na imprezę. Jest takich propozycji na blogu już kilkadziesiąt, podlinkowałam ci je na dole wpisu. Możesz wybierać i przebierać. Są przekąski na słono i słodko, a także sałatki idealne na domowe imprezy. Jednak teraz postanowiłam zaszaleć. Przygotowałam przekąski na imprezę w zdrowszej, bezglutenowej wersji. Poświęcę im aż trzy wpisy. W dzisiejszym znajdziesz przekąski mięsne. W kolejnych znajdą się wegetariańskie i słodkie. Nie martw się, słodkie, ale zdrowe i bez cukru :) Możesz się spodziewać tych wpisów jeszcze dzisiaj, najdalej jutro rano. Wszystko zgodne z naszym obecnym stylem życia i jedzenia. Jeśli coś z nich będzie dla ciebie odpowiednie, super. Mam nadzieję, że się zainspirujesz.
Przy niektórych przepisach ciężko będzie mi podać konkretne proporcje. Obejrzyj film, a wszystko zrozumiesz. Poza tym, ilość przekąsek zależy też od tego, ilu gości zapraszasz. Moja impreza była przygotowana na 10 osób, ale nie wszystkie potrawy były robione w większej ilości. W końcu to tylko przekąski. Jeśli uznasz, że musisz zrobić czegoś więcej, śmiało. Nie będę cię rozliczać ze zjedzonych kalorii :) Obiecuję!
Pamiętaj, że dobre jedzenie to tylko połowa sukcesu. Druga, to dobre towarzystwo. Gdyby połowy były trzy, to napisałabym jeszcze o dobrej muzyce i ładnych dekoracjach, ale już nie będę przesadzać. Szepnę tylko, że TUTAJ jest mój ulubiony sklep z imprezowymi dodatkami. Jest tam wszystko, czego potrzebujesz, żeby było ładnie i kolorowo.
ŁOSOSIOWE ROLADKI
(składniki na 1 roladkę, z której wychodzi 10 kawałków “sushi”)
- 2 opakowania plastrów łososia wędzonych na zimno
- 1 serek kanapkowy dowolny
- mango
- ogórek zielony
- kiełki rzodkiewki
- sos sojowy do podania
Łososia układamy na talerzu, albo desce. Jeden plasterek za drugim, ważne żeby na siebie zachodziły. Smarujemy serkiem kanapkowym. Na brzegu układamy mango, ogórka oraz kiełki. Zwijamy w ciasną roladę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie kroimy bardzo ostrym nożem na 1 cm plastry. Jak sushi. Podajemy z sosem sojowym. Najlepiej obok półmiska z łososiem postawić kilka mniejszych z sosem sojowym. Coś pysznego. Do środka możecie włożyć mango, szałwię, miętę, szpinak. Cokolwiek, co tylko podpowiada wam wyobraźnia.
FASZEROWANE ROLADKI Z KURCZAKA
(miałam 8 pojedynczych piersi, każda przecięta wzdłuż na połowę, czyli 16 roladek)
- piersi z kurczaka
- szpinak
- 2 ząbki czosnku
- olej do podsmażenia, ja używam kokosowego
- papryka żółta i czerwona (przynajmniej po 2 szt, jeśli jeszcze ma zostać na farsz do wegańskich pieczarek)
- pieczarki (ok 1/2 kg)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy starty czosnek. Gdy czosnek się podsmaży (1 minuta) dodajemy pieczarki, które wcześniej drobno kroimy lub szatkujemy (Hebel V5 Borner). Gdy pieczarki puszczą wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Po 3 minutach dorzucamy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Gdy szpinak zmięknie, farsz jest gotowy. Od piersi z kurczaka odkrawamy polędwiczki (zobacz na filmie) i przecinamy wzdłuż na pół. Każdą część delikatnie rozbijamy (wystarczy dłonią). Na środek nakładamy farsz z warzyw. Zawijamy w roladkę. Możecie spiąć wykałaczką dla pewności. Układamy roladki w naczyniu do zapiekania. Pieczemy ok 25-35 min w temperaturze 180 stopni.
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA NA JEDEN KĘS
- polędwiczki, które odcinamy z pojedynczych piersi użytych do roladek (zobacz na filmie)
- jajka
- mąka kukurydziana
- ulubiona przyprawa do mięsa (ja mam domową, w skład której wchodzi słodka papryka, imbir, suszony czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie)
- olej do smażenia, ja używam kokosowego
Polędwiczki nacinamy i przekładamy przez otwór (zobacz na filmie), ale nie jest to konieczne. Jajko mieszamy z przyprawą i roztrzepujemy. Mięso obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w mące. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Możecie podać obok pojemniczek sosu czosnkowego lub musztardowego. Mniam :)
KANAPECZKI KOKTAJLOWE Z ŁOSOSIOWĄ RÓŻĄ
- chlebek (u mnie kukurydziano jaglany)
- serek kanapkowy
- sałata
- cienkie plasterki ogórka
- mango
- łosoś
- kiełki
Na brzegu chlebka układamy kawałek sałaty. Wyciskamy na to serek kanapkowy. Układamy mango, ogórka i kiełki. Z łososia robimy różyczkę i umieszczamy na kanapce.
KORECZKI ZE ŚLIWKĄ
- suszone śliwki (koniecznie bez pestki)
- plastry boczku
Plastry boczku dzielimy na pół. Jedną śliwkę owijamy połówką boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu w każdą śliwkę wbijamy wykałaczkę i podajemy na stół.
WCZEŚNIEJSZE PROPOZYCJE Z BLOGA
Przekąski na imprezę (moje ulubione)
A teraz wskoczcie w super kreację i bawcie się dobrze :)
Nasze kreacje
Tylko w ciągu ostatniego tygodnia dostałam od was kilkadziesiąt zapytań o przekąski na imprezę. Jest takich propozycji na blogu już kilkadziesiąt, podlinkowałam ci je na dole wpisu. Możesz wybierać i przebierać. Są przekąski na słono i słodko, a także sałatki idealne na domowe imprezy. Jednak teraz postanowiłam zaszaleć. Przygotowałam przekąski na imprezę w zdrowszej, bezglutenowej wersji. Poświęcę im aż trzy wpisy. W dzisiejszym znajdziesz przekąski mięsne. W kolejnych znajdą się wegetariańskie i słodkie. Nie martw się, słodkie, ale zdrowe i bez cukru :) Możesz się spodziewać tych wpisów jeszcze dzisiaj, najdalej jutro rano. Wszystko zgodne z naszym obecnym stylem życia i jedzenia. Jeśli coś z nich będzie dla ciebie odpowiednie, super. Mam nadzieję, że się zainspirujesz.
Przy niektórych przepisach ciężko będzie mi podać konkretne proporcje. Obejrzyj film, a wszystko zrozumiesz. Poza tym, ilość przekąsek zależy też od tego, ilu gości zapraszasz. Moja impreza była przygotowana na 10 osób, ale nie wszystkie potrawy były robione w większej ilości. W końcu to tylko przekąski. Jeśli uznasz, że musisz zrobić czegoś więcej, śmiało. Nie będę cię rozliczać ze zjedzonych kalorii :) Obiecuję!
Pamiętaj, że dobre jedzenie to tylko połowa sukcesu. Druga, to dobre towarzystwo. Gdyby połowy były trzy, to napisałabym jeszcze o dobrej muzyce i ładnych dekoracjach, ale już nie będę przesadzać. Szepnę tylko, że TUTAJ jest mój ulubiony sklep z imprezowymi dodatkami. Jest tam wszystko, czego potrzebujesz, żeby było ładnie i kolorowo.
ŁOSOSIOWE ROLADKI
(składniki na 1 roladkę, z której wychodzi 10 kawałków “sushi”)
- 2 opakowania plastrów łososia wędzonych na zimno
- 1 serek kanapkowy dowolny
- mango
- ogórek zielony
- kiełki rzodkiewki
- sos sojowy do podania
Łososia układamy na talerzu, albo desce. Jeden plasterek za drugim, ważne żeby na siebie zachodziły. Smarujemy serkiem kanapkowym. Na brzegu układamy mango, ogórka oraz kiełki. Zwijamy w ciasną roladę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie kroimy bardzo ostrym nożem na 1 cm plastry. Jak sushi. Podajemy z sosem sojowym. Najlepiej obok półmiska z łososiem postawić kilka mniejszych z sosem sojowym. Coś pysznego. Do środka możecie włożyć mango, szałwię, miętę, szpinak. Cokolwiek, co tylko podpowiada wam wyobraźnia.
FASZEROWANE ROLADKI Z KURCZAKA
(miałam 8 pojedynczych piersi, każda przecięta wzdłuż na połowę, czyli 16 roladek)
- piersi z kurczaka
- szpinak
- 2 ząbki czosnku
- olej do podsmażenia, ja używam kokosowego
- papryka żółta i czerwona (przynajmniej po 2 szt, jeśli jeszcze ma zostać na farsz do wegańskich pieczarek)
- pieczarki (ok 1/2 kg)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy starty czosnek. Gdy czosnek się podsmaży (1 minuta) dodajemy pieczarki, które wcześniej drobno kroimy lub szatkujemy (Hebel V5 Borner). Gdy pieczarki puszczą wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Po 3 minutach dorzucamy szpinak i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Gdy szpinak zmięknie, farsz jest gotowy. Od piersi z kurczaka odkrawamy polędwiczki (zobacz na filmie) i przecinamy wzdłuż na pół. Każdą część delikatnie rozbijamy (wystarczy dłonią). Na środek nakładamy farsz z warzyw. Zawijamy w roladkę. Możecie spiąć wykałaczką dla pewności. Układamy roladki w naczyniu do zapiekania. Pieczemy ok 25-35 min w temperaturze 180 stopni.
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA NA JEDEN KĘS
- polędwiczki, które odcinamy z pojedynczych piersi użytych do roladek (zobacz na filmie)
- jajka
- mąka kukurydziana
- ulubiona przyprawa do mięsa (ja mam domową, w skład której wchodzi słodka papryka, imbir, suszony czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie)
- olej do smażenia, ja używam kokosowego
Polędwiczki nacinamy i przekładamy przez otwór (zobacz na filmie), ale nie jest to konieczne. Jajko mieszamy z przyprawą i roztrzepujemy. Mięso obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w mące. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Możecie podać obok pojemniczek sosu czosnkowego lub musztardowego. Mniam :)
KANAPECZKI KOKTAJLOWE Z ŁOSOSIOWĄ RÓŻĄ
- chlebek (u mnie kukurydziano jaglany)
- serek kanapkowy
- sałata
- cienkie plasterki ogórka
- mango
- łosoś
- kiełki
Na brzegu chlebka układamy kawałek sałaty. Wyciskamy na to serek kanapkowy. Układamy mango, ogórka i kiełki. Z łososia robimy różyczkę i umieszczamy na kanapce.
KORECZKI ZE ŚLIWKĄ
- suszone śliwki (koniecznie bez pestki)
- plastry boczku
Plastry boczku dzielimy na pół. Jedną śliwkę owijamy połówką boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu w każdą śliwkę wbijamy wykałaczkę i podajemy na stół.
WCZEŚNIEJSZE PROPOZYCJE Z BLOGA
Przekąski na imprezę (moje ulubione)
A teraz wskoczcie w super kreację i bawcie się dobrze :)
Nasze kreacje
Cudowne kreacje dZiewCYny! PrZekąski pyszne…