Nasze przyjęcie odbyło się już jakiś czas temu, ale dopiero teraz uporałam się z obróbką filmów i zdjęć. Przed wami więc słodkie przekąski na imprezę. Nie zawierają żadnego zbędnego cukru, są bezglutenowe i naprawdę pyszne. Na naszym przyjęciu był też bezglutenowy sernik orzechowy z TEGO przepisu. Inne pomysły na przekąski na imprezę znajdziecie TUTAJ i TUTAJ. Jeśli jeszcze nie widzieliście poprzedniego wpisu, kliknijcie TUTAJ, bo czeka tam na was kilkadziesiąt innych propozycji.
BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 szklanka puree z buraka (kupuję gotowe tarte buraki)
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego dozwolonego)
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki mąki ryżowej białej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Jajko, mleko, ocet, puree z buraka i olej miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą i nie będzie czuć grudek mąki. Długą keksówkę smarujemy olejem i przelewamy ciasto. Pieczemy 40-45 min w 180 stopniach, grzanie góra – dół.
RYŻOWE KULECZKI
- 200 g daktyli
- 50 g ryżu preparowanego
- 150 g amarantusa ekspandowanego
Daktyle namaczamy przez 10 minut i blendujemy. Dzielimy masę na 2 części. Do 1/3 z niej dodajemy ryż preparowany a do pozostałej części amarantus. Mieszamy i zwilżoną dłonią robimy kuleczki. Wkładamy na chwilę do lodówki. Osobiście wolę wersję z ryżem preparowanym, ale to już kwestia gustu. Pamiętajcie tylko, żeby za długo nie namaczać daktyli, bo przyjmą za dużo wody i później kuleczki będą “rozlazłe”.
DESER KOKOSOWY Z MANGO na 4 pucharki
- 2 dojrzałe mango
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- odrobina soku z cytryny albo limonki
- winogrona do pucharków (lub inne owoce)
- wiórki kokosowe
Mango obieramy ze skóry i blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny i ponownie blendujemy. Na spód pucharków układamy winogrona i zalewamy musem. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
DOMOWA “NUTELLA” na 4 pucharki
- 4 małe dojrzałe banany (2 standardowe)
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżeczki kakao
Wszystko dokładnie blendujemy i przekładamy do pucharków. W razie potrzeby możecie dosłodzić sobie miodem. Dekorujemy musem z mango, lub świeżymi owocami.
DESKA OWOCÓW
- ulubione owoce (mango, melon, arbuz, banan, kiwi, winogrona bezpestkowe, truskawki, maliny, mandarynki)
- rozpuszczona czekolada do maczania
Bardzo popularne są na przyjęciach deski serów czy wędlin. Ja podaję deskę owoców. Owoce należy umyć i podać tak, aby łatwo było się nimi częstować.