Na żadnym szanującym się przyjęciu nie może zabraknąć wytrawnych przekąsek ani sałatek. Jednak nikt nie wyjdzie zadowolony, jeśli nie będzie słodkości. Ich wybór jest uzależniony od rodzaju spotkania i ilości gości. Jeśli masz ochotę na ciasto, to polecam ci bezkonkurencyjne ciasto z bananami albo Zakonnicę.
Jeśli jednak szukasz małych przekąsek, takich na jeden kęs, mam dla ciebie poniższe pyszności. Tylko od ciebie zależy ile z nich wybierzesz, ale powiem ci w tajemnicy, że ja nie zastanawiałabym się wcale nad wyborem :)
Bananowe ciasteczka
Nie umiem opisać słowami jakie są dobre. Bardzo często się u mnie pojawiają i zawsze znikają błyskawicznie. Przepis znalazłam tutaj i zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Mam nadzieję, że dacie się namówić. O proporcjach polewy mówię w filmie więc warto posłuchać. Najlepsze są następnego dnia po przygotowaniu. Jeśli jednak przygotujecie je rano, wieczorem będą już dobre.
Lista składników
- 125 g margaryny (moim zdaniem najlepsza jest Palma)
- 1 mleczna czekolada 110 g
- 1 deserowa czekolada (45 % kakao) 100 g
- 3 spore banany
- 1 duża paczka biszkoptów (szukajcie tych, które mają najmniejszą średnicę)
Krok 1
Margarynę wkładam do miseczki i rozpuszczam (ja w mikrofalówce). Do ciepłej dodaję pokruszoną czekoladę i ponownie wkładam do mikrofalówki. Po wyjęciu margaryna może być oddzielona od czekolady, ale to normalne. Należy dobrze wymieszać.
Krok 2
Banany kroję w plasterki o grubości ok 7 mm.
Krok 3
Pomiędzy dwa biszkopty wkładam plasterek banana i delikatnie dociskam.
Krok 4
Ciasteczka zanurzam w czekoladzie i trzymając na widelcu pozwalam nadmiarowi czekolady wrócić do miseczki :) Układam na silikonowej foremce.
Krok 5
Wkładam do lodówki na całą noc. Czekolada co prawda szybko zastygnie, ale ten czas jest potrzebny, aby biszkopty zmiękły pod wpływem banana.
Fondue czekoladowe z owocami
Bardzo proste do przygotowania. Zawsze się sprawdza. Na weselach ustawiają się do fontanny kolejki. W domowych warunkach o fontannę trudno, ale ze smaku nie warto rezygnować. Jeśli nie macie do tego specjalnych pojemniczków, czekoladę wlejcie po prostu do miseczki a obok ustawcie owoce. I tak czekolada zniknie zanim zdąży zastygnąć :)
Lista składników
- 1/4 kostki margaryny (użyłam Palmy) 65 g
- 1 czekolada (ja dałam 1/2 mlecznej i 1/2 deserowej)
- ulubione owoce (banany, kiwi, ananasy, mango, truskawki itp)
Krok 1
Margarynę wkładam do miseczki i rozpuszczam (ja w mikrofalówce). Do ciepłej dodaję pokruszoną czekoladę i ponownie wkładam do mikrofalówki. Po wyjęciu margaryna może być oddzielona od czekolady, ale to normalne. Należy dobrze wymieszać.
Krok 2
Czekoladę przelewam do miseczki i obok układam miseczki z owocami.
Krok 3
Warto położyć obok serwetki i szpikulce, np wykałaczki.
Warstwowa sałatka owocowa
Niby tradycyjna sałatka owocowa ale podana w taki sposób na pewno wygląda ładniej i smaczniej. Dodatek bitej śmietany tylko uszlachetnia sałatkę. Nie radziłabym z niej rezygnować. Można za to posypać ją wiórkami czekolady.
Wybór owoców dowolny, ale nie mogą być mrożone. To raczej oczywiste, ale wolałam napisać :)
Lista składników
- 200 ml zimnego mleka
- 1 śnieżka
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 puszka ananasów
- 2 banany
- 3 kiwi
- 200 g różowego winogrona
Krok 1
Śnieżkę ubijam na sztywną pianę.
Krok 2
Owoce układam w misce warstwowo. Najpierw wszystkie po połowie. Nakładam 2/3 śnieżki.
Krok 3
Warstwowo układam resztę owoców.
Krok 4
Smaruję pozostałą śnieżką. Najlepiej podawać od razu, kto by wytrzymał czekanie :)
Galaretka z soku owocowego
Ten deser zrodził się sam. Na wypicie soku chętnych nie było więc zrobiłam galaretki. W taki sam sposób możecie przygotować galaretki z dowolnego soku, piwa, wina czy szampana. A co tam :) Jeśli zechcecie je przygotować, warto owoce przełożyć do innej miski i zabrać się najpierw za galaretki. Potrzebują troszkę czasu na zastygnięcie. Jak skończycie resztę przekąsek, będą gotowe :) Patrząc na zdjęcie gotowych galaretek doszłam do wniosku, że można przygotować je w kieliszkach od szampana. No cóż, jak to mówią, musztarda po obiedzie, czy jakoś tak :)
Lista składników
- sok po brzoskwiniach
- sok po ananasie
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 200 ml mleka
- 1 śnieżka
Krok 1
Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Odstawiam.
Krok 2
Sok z brzoskwiń i ananasów przelewam do dużego naczynia. Mieszam i wlewam żelatynę.
Krok 3
Przelewam do małych szklaneczek (u mnie wyszło 6 porcji) zostawiając miejsce na bitą śmietanę. Wkładam do lodówki do stężenia.
Krok 4
Ubijam śnieżkę i dekoruję galaretkę.
Smacznego!
Jak widzicie, jest to część pierwsza przekąsek. Co oznacza, że jak się tylko wyrobię, będzie i druga :) A w niej nawet bezalkoholowy drink. Ale ciii :)
I tutaj moja prośba do was. Bardzo się napracowałam przy tych imprezowych wpisach, więc jeśli ci się podobają, proszę, udostępnij dalej i zostaw miły komentarz :) Dziękuję, poczuję wtedy, że warto było zarwać tych kilka nocy :)