Zawsze chciałam mieć dom otwarty dla innych. Wiecie przecież, że nie chodzi o brak drzwi czy ścian ale o gościnność, bliskość rodziny i przyjaciół. W naszym domu często się ktoś przewija a ja to uwielbiam. Staram się za każdym razem przygotować dla moich gości coś smacznego, ale wiecie jak to jest, nie mogę spędzić całego dnia w kuchni. Stąd moja lista szybkich i prostych imprezowych przekąsek.
Nie oznacza to jednak, że zawsze zastawiam stół do granic możliwości. Jeśli na kolację przychodzą dwie, trzy osoby, wybieram z tej listy jedną pozycję. Np parówki w cieście. Podaję je z szybką sałatką przygotowaną na bazie miksu sałat i warzyw.
Jeśli jednak spodziewam się “pełnej chaty” staram się przygotować min 3, 4 przekąski. Dodaję do nich jeszcze jakieś sałatki, ale o nich napiszę w następnym poście. Nie przesadzam z wielkością porcji, ale też nie martwię się na zapas. Jeśli czegoś będzie w nadmiarze, każdy dostanie pakuneczek pyszności do domu.
Mam nadzieję, że wybierzecie coś dla siebie :) Pamiętajcie tylko, że lista składników zależy od ilości osób, których się spodziewacie. Podane tutaj ilości nakarmią przynajmniej 8-10 osób.
Zapiekane Tortille z patelni
Nie znam szybszej przekąski. Uwielbiam je. Polecam również jako drugie śniadanie, również na wynos. Do środka możecie włożyć ulubione składniki ale powinien znaleźć się wśród nich ser, aby dobrze skleić tortillę.
Lista składników
- 4 tortille
- 8 plastrów sera żółtego
- 8 plastrów wędliny
- warzywa – ogórek, cebula, papryka, rzodkiewka itp.
- ketchup, majonez
Krok 1
Na połowie placka tortilli układam ser, wędlinę i ulubione warzywa. Składam na pół.
Krok 2
Układam na nagrzanej patelni, bez tłuszczu. Zapiekam po 1 min z każdej strony. Podaję z ketchupem, majonezem lub dowolnym ulubionym sosem.
Mini zapiekanki
To nic innego jak klasyczne zapiekanki ale podane w wersji mini. W sam raz na jeden kęs.
Lista składników
- 1 bagietka
- 500 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ketchup
- dodatki, np cebulka
- 1 łyżka oleju lub masła
Krok 1
Pieczarki i cebulę trę na grubych oczkach tarki. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję olej i smażę, aż woda z pieczarek odparuje.
Krok 2
Ser ścieram na tarce. Bagietkę kroję na kromki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Na każdą mini zapiekankę układam pieczarki i ser. Zapiekam przez 5-7 min w 180 stopniach.
Krok 4
Podaję z ketchupem i smażoną cebulką.
Koperty z pieczarkami
Tutaj nadzienie też może być dowolne, jednak ja zdecydowałam się tym razem na pieczarki. Powód jest prosty. Miało być szybko więc przygotowałam przy zapiekankach większą porcję nadzienia i gotowe.
Lista składników
- 1 ciasto francuskie
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 50 g żółtego sera
- 3 łyżki śmietany kremówki (można pominąć, ale nadaje aksamitnego smaku)
- 1 żółtko
Krok 1
Pieczarki i cebulę trę na grubych oczkach tarki. Przyprawiam solą i pieprzem. Dodaję olej i smażę, aż woda z pieczarek odparuje. Ser ścieram na tarce.
Krok 2
Ciasto francuskie rozkładam na blaszce z piekarnika i kroję (zobacz film).
Krok 3
Nadziewam pieczarkami i serem i zlepiam jak pierogi. Brzegi sklejam widelcem.
Krok 4
Smaruję roztrzepanym żółtkiem i piekę ok 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kuleczki mięsne z serową niespodzianką
Najlepiej podawać je zaraz po przygotowaniu, wtedy ser rewelacyjnie się ciągnie. Można przygotować je wcześniej, schować do lodówki i usmażyć jak goście będą się zbliżać.
Lista składników
- 500 g mięsa mielonego
- 50 g żółtego sera
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej do smażenia
Krok 1
Do mięsa dodaję wszystkie składniki (poza serem) i dokładnie mieszam. Ser żółty kroję w kostkę 1 cm na 1 cm.
Krok 2
W dłoniach toczę kotlety, na środku układam kostkę sera i dokładnie zlepiam. Coś jak pulpeta.
Krok 3
Smażę na rozgrzanym oleju, odsączam z tłuszczu i podaję.
Parówki w cieście francuskim
Chyba nie wymagają już żadnego komentarza. Uwielbiane przez dużych i małych. Jeśli będziecie przygotowywać również koperty z pieczarkami, wystarczy wam jedno żółtko, tutaj już nie będzie potrzeby rozbijać kolejnego jajka.
Lista składników
- 1 ciasto francuskie
- 6 parówek
- 6 łyżeczek musztardy
- 50 g sera żółtego
- 1 żółtko
- szczypta ziół prowansalskich
Krok 1
Ciasto francuskie rozkładam na blaszce z piekarnika i kroję (zobacz film).
Krok 2
Niepokrojoną cześć smaruję musztardą, posypuję serem i układam na tym parówkę.
Krok 3
Łączę brzegi ciasta w rulonik. Smaruję żółtkiem. 3 parówki posypuję ziołami prowansalskimi.
Krok 4
Zapiekam ok 20-25 min w temperaturze 220 stopni C.
Smacznego!
Jestem ciekawa, czy coś szczególnie przypadło wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach.
Mam nadzieję, że każda impreza będzie smaczna. A jeśli macie swoje ulubione przepisy przekąsek na imprezy i chcecie się nimi podzielić piszcie tutaj :)
Na koniec coś specjalnego, lista zakupów :)
Możesz wydrukować i ruszyć na zakupy. Wykreśl z listy to, co masz już w domu i dostosuj ilości do wielkości przygotowanych porcji.
4 tortille – 1 opakowanie
8 plastrów sera żółtego
8 plastrów wędliny
warzywa – ogórek, cebula, papryka, rzodkiewka itp.
ketchup, majonez
1 bagietka
1 kg pieczarek
300 g sera żółtego
2 cebule
cebulka prażona
2 ciasta francuskie
3 łyżki śmietany kremówki
2 żółtka
500 g mięsa mielonego
6 parówek
6 łyżeczek musztardy
szczypta ziół prowansalskich
słodka papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
Jeśli jeszcze wam mało, zapraszam na pizzę na chlebie tostowym.
A jeśli i to nie wystarczy, Quesadilla powinna ukoić wasz ból :)
Autorka bardzo dobrze wszystko przemyślała ! Tuż przed sylwestrem – podała takie fajne przepisy na przekąski! Chcielibyśmy zobaczyć, jak wyglądał twój sylwester? Pochwal się !
Ps. Na fb pytasz czy mieliśmy kaca. Ja nie. A ty miałaś? ;)) Czekamy na relację !
Relacja z posiadania kaca? A to dobre… :)
Nieee!!! Nie relacja z kaca… Z Sylwestra ma sie rozumieć. Zakładam że stół był zastawiony po brzegi tymi przekąskami!
przekąski zostaną jutro wykorzystane, czekam na te na słodko :)
Właśnie miałem zamiar przeczesywać internet w poszukiwaniu szybkich przepisów na sylwestrowe gastro ;) dzięki. Tortilla i parówki będą częstą pozycją w menu.