Podsunę wam kilka pomysłów na przekąski na imprezę, które u nas ostatnio bardzo się sprawdziły. Postarałam się w filmie nagrać wszystko w kolejności przygotowań, ale śmiało możecie wybrać sobie tylko niektóre propozycje. Na końcu wpisu macie gotową listę składników do wydrukowania. Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji zajrzyjcie tutaj, po sałatki tutaj, a po słodkości imprezowe tutaj i tutaj.
PROPOZYCJA 1 – MINI PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z KREMOWYM SOSEM
LISTA SKŁADNIKÓW
SOS
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 3/4 szklanki śmietany kremówki (30 lub 36%)
PLACKI
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku (u mnie 1, 5 łyżeczki soli i o,5 łyżeczki pieprzu)
Krok 1
Pierś z kurczaka i cebulę kroję w drobną kostkę. Mieszam wszystko razem (mięso, cebulę, sos sojowy, miód i paprykę) i odstawiam na chwilkę na bok, żeby smaki się przegryzły.
Krok 2
Czosnek, cebulę i ziemniaki obieram i wrzucam do misy robota. Wszystko miksuję na puree. Jeśli nie macie robota, należy wszystko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przekładam masę na sitko i zostawiam na 10 minut. Po tym czasie odlewam z miski wodę, ale zostawiam skrobię, która jest na dnie.
Krok 3
Masę ziemniaczaną dodaję do skrobi ziemniaczanej z dna miski. Dosypuję 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wbijam jajko, przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Placuszki smażę na rozgrzanym tłuszczu. Mają średnicę nie większą niż 10 cm, bo to wersja na imprezę, na jeden kęs. Smażę po 3 minuty z każdej strony i odkładam na kratkę, żeby nie zaparowały.
Krok 4
W tym czasie na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam zamarynowanego kurczaka. Co jakiś czas mieszam, aż kurczak straci surowość. Kiedy mięso jest gotowe, wlewam kremówkę i mieszam, aż kremówka zgęstnieje (ok 10 minut). W tym czasie zajmuję się resztą przekąsek.
PROPOZYCJA 2 – NUGGETSY Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ
LISTA SKŁADNIKÓW
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 3 liście świeżej bazylii
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka musztardy
- 1 kulka sera mozzarelli
- 1, 5 łyżeczki soli i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Krok 1
Kurczaka kroję na sporo kawałki i wrzucam do blendera. Dodaję resztę składników i dokładnie blenduję. Przekładam do miski i doprawiam solą i pieprzem, wkładam do lodówki na 10 minut.
Krok 2
Do talerza wlewam wodę, w której będę moczyć ręce. Dzięki temu mięso nie klei się do rąk. Nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję z nich nuggetsy. Smażę na rozgrzanym, głębokim tłuszczu przez ok 3 minuty. Przekładam na ręcznik papierowy. Nadziewam je na drewniane widelczyki lub wykałaczki i układam na talerzu.
PROPOZYCJA 3 – PIECZARKI FASZEROWANE TWAROGIEM I ŁOSOSIEM
LISTA SKŁADNIKÓW
- 12 dużych pieczarek
- 1 serek kanapkowy o dowolnym smaku
- kilka plasterków łososia
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- pieprz
- bułka tarta do obtaczania (ok 1 szklanki)
- olej do smażenia
Krok 1
Pieczarki obieram ze skórki i odcinam nóżki. Nie będą nam potrzebne.
Krok 2
Jajka rozbijam do talerza, dodaję sól i pieprz i roztrzepuję widelcem. Do drugiego talerza wsypuję bułkę tartą. Pieczarki obtaczam najpierw w jajku a następnie w bułce.
Krok 3
Smażę na głębokim oleju przez jakieś 2 minuty. W trakcie obracam na drugą stronę. Wyjmuję o odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 4
Serek kanapkowy przekładam do rękawa cukierniczego i nadziewam nim wystudzone pieczarki (lub nakładam małą łyżeczką). Na każdej z nich układam kawałeczek łososia i dekorują małymi listkami świeżej bazylii.
PROPOZYCJA 4 – MINI SAŁATKI Z SOSEM MUSZTARDOWYM
SAŁATKA
- miks sałat
- 1 puszka kukurydzy
- 1 ogórek zielony
- kilka pomidorków koktajlowych
SOS MUSZTARDOWY
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy
Krok 1
Sałatkę przygotować można w jednej dużej misce, jednak w takich małych kokilkach po prostu fajnie wygląda. Na dno kokilek daję kukurydzę, przykrywam ją garścią sałaty. Kładę na to kilka kawałków ogórka i kilka pomidorków koktajlowych. Do każdej miseczki wkładam małą łyżeczkę.
Krok 2
Wszystkie składniki sosu mieszam razem i przelewam do małych miseczek. Na stole stawiam przy sałatkach. W ten sposób każdy może użyć tyle sosu, ile lubi albo z niego zrezygnować. Sos idealnie pasuje również do reszty przekąsek.
PROPOZYCJA 5 – MINI CAPRESE
LISTA SKŁADNIKÓW
- 1 opakowanie mini mozzarelli (kuleczki)
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- liście świeżej bazylii
Krok 1
Na wykałaczki nabijam najpierw pomidorka a następnie kulkę sera. Na koniec dodaję liść bazylii. Układam od razu na talerzu. Można polać sosem balsamicznym albo postawić go na stole.
Przygotowanie takich przekąsek nie jest trudne. Jeśli się dobrze zorganizujecie, nie jest nawet bardzo czasochłonne. Jest za to bardzo przyjemne dla oka i wybornie smakuje. Pisałam wam kiedyś (tutaj), że długie jesienne wieczory (bo zimowymi tych obecnych nie nazwę :)) są idealną okazją, żeby zaprosić przyjaciół, obejrzeć jakiś film i coś pysznego zjeść. Mam więc nadzieję, że te inspiracje się wam przydadzą podczas niejednej wizyty przyjaciół.
SMACZNEGO!!!
Ps. Przygotowałam dla was listę zakupową w formie zdjęcia. Wystarczy sobie zapisać np na telefonie i wyruszyć na zakupy. Albo wydrukować, jeśli wolicie w wersji papierowej. Produkty podzieliłam tak, żeby wygodnie wam było robić zakupy, tzn wszystkie warzywa są obok siebie na liście, podobnie jak nabiał.
Udanych zakupów :)
Brawo za pomysły! Już wiem czym w następny weekend ugoszczę znajomych ;)