To już ostatni post z cyklu imprezowych przekąsek. Jestem pewna, że uda wam się wybrać coś ze słonych przekąsek. Na stole ustawcie też jakieś sałatki, żeby zająć kilka wolnych miejsc :)
A jeśli po ostatnim wpisie nadal mało wam słodkości, spójrzcie na poniższe zdjęcia i przepisy. Polecam dosłownie wszystko. Ale w sumie nie mogłoby być inaczej. W końcu sama piekłam, gotowałam, kucharzyłam i tym podobne i nie zamierzam być tym razem za skromna :)
Wstawiam post bez filmu. Jeśli się wyrobię, dorzucę. Jestem jednak pewna, że poradzicie sobie bez filmu a ja wrzucę go najszybciej jak się da. W razie pytań, wiecie gdzie mnie znaleźć :)
Błyskawiczne ciasteczka z marmoladą
Nie umiem zliczyć ile razy już gościły na moim stole. Sprawdzają się po prostu zawsze. Można zabrać do znajomych, na piknik, do pracy czy po prostu zjeść do kawy, otulając się cieplutkim kocem. Jedyna uwaga jaką mam do tych ciasteczek dotyczy marmolady. Musi być twarda. Dżemy mogą nie podołać i wypłynąć podczas pieczenia.
Lista składników
- 1 ciasto francuskie
- marmolada lub twardy dżem (może być nutella albo owoc)
- 1 żółtko
Krok 1
Ciasto rozwijam na blaszce od piekarnika i kroję na kwadraty o boku ok 5 cm.
Krok 2
Na środek każdego kwadratu nakładam mniej więcej łyżeczkę marmolady i składam do środka każdy róg sklejając je delikatnie razem.
Krok 3
Smaruję roztrzepanym żółtkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15- 20 min. Do zrumienienia.
Krok 4
Można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. Ja najczęściej decyduję się na lukier. 1/4 szklanki cukru pudru mieszam z łyżką wody lub śmietany i polewam ciasteczka.
Czekoladowe miseczki do lodów
Naprawdę bardzo prosta ale efektowna dekoracja stołu. Jedyne czego wam trzeba to silikonowe foremki dowolnego kształtu. Do lodów najlepiej sprawdzą się okrągłe lub kwadratowe. Te w kształcie serduszek można wykorzystać do podania małych porcji sałatki owocowej. Podałam do tego czekoladowe łyżeczki. Potrzeba do ich wykonania silikonowych foremek, które z powodzeniem dostaniecie w większych marketach.
Lista składników
- 2 mleczne czekolady
- lody lob owoce do podania
Krok 1
Jedną czekoladę kruszę do miseczki i roztapiam w mikrofalówce. Smaruję (za pomocą silikonowego pędzelka) silikonowe miseczki od środka i wstawiam je do lodówki.
Krok 2
Po pół godziny roztapiam drugą czekoladę, wyjmuję foremki i ponownie smaruję czekoladą od środka. Tym razem nieco grubszą warstwą, tak, aby foremka nigdzie nie prześwitywała przez czekoladę.
Krok 3
Wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Wyjmuję i bardzo delikatnie zdejmuję silikonowe foremki. Trzeba uważać, żeby czekolada nie popękała. Jeśli zacznie pękać trzeba na minutkę odstawić foremki ale już w temperaturze pokojowej i ponownie spróbować zdjąć.
Krok 4
Do chwili podania z lodami lub owocami miseczki przechowuję w lodówce.
Ciasteczkowe lizaki – Cake Pops o smaku piernika
Zależało mi aby ciasteczka miały piernikowy smak dlatego użyłam pierników. Ale ten sam efekt można osiągnąć przez użycie biszkoptów i dodanie przyprawy do piernika. jeśli nie macie patyczków do lizaków (ja swoje kupiłam w Tesco za 4 zł) to zróbcie te kulki w formie trufelek, tak ja w TYM przepisie. Z podanej ilości wychodzi 0k 20 kuleczek.
Lista składników
- 200 g pierniczków bez czekolady (lub innych ciastek)
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego (śmietany lub jogurtu)
- 1 mała łyżeczka powideł śliwkowych (można pominąć)
- 1/2 czekolady do masy i 1 czekolada do polewy (użyłam deserowej, bo ciastka są i tak słodkie)
- 1 łyżeczka oleju
Krok 1
Ciasteczka kruszę w blenderze lub ręcznie na proszek. Czym drobniejszy tym lepiej.
Krok 2
Połowę czekolady roztapiam w mikrofalówce i dodaję do pokruszonych ciastek. Dokładam jogurt i powidła i całość dobrze mieszam. Masa będzie wilgna ale nie może być zbyt mokra. Wkładam do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Masa powinna dać się formować w kulki. Jeśli nadal będzie za mokra trzeba dodać kilka pokruszonych ciastek. Jeśli już jest dobra, robię małe kuleczki i odkładam na talerz.
Krok 4
Patyczki do lizaków maczam w czekoladzie i wbijam w kuleczki do połowy ich wysokości. Ponownie wkładam do lodówki aby czekolada na patyczkach zastygła. Dzięki temu patyczki będą stabilne.
Krok 5
Całą czekoladę roztapiam i dolewam olej. Mieszam. Ciasteczkowe lizaki obtaczam w czekoladzie i ponownie układam na talerzyku. Po schłodzeniu w lodówce są gotowe.
Bezalkoholowy drink Grenadine
Syrop grenadine to po prostu syrop barmański o smaku granatu. Nie każę wam jednak biec teraz do sklepu, możecie użyć syropu o smaku malinowym. Podaję składniki na 1 porcję. Pomnóżcie tyle razy ile trzeba.
Lista składników
- 2 kostki lodu
- 200 ml Sprite
- 20 ml syropu
- sok z cytryny lub limonki
- plasterek cytryny do dekoracji
Krok 1
Do wysokiej szklanki wkładam lód i zalewam Spritem. Dodaję sok z cytryny (z 1/4 cytryny) i powoli, małym strumyczkiem dolewam syrop. Dekoruję cytryną, dokładam słomki i podaję :)
Smacznego!
Jeśli znaleźliście tutaj coś ciekawego, podzielcie się i udostępnijcie. Będzie mi też miło, jeśli zostawicie mały ślad w postaci komentarza :)
Och te miseczki do lodów pięknie
wygladaja?muszę wyprobowac☺
ależ to wygląda apetycznie :) z przyjemnością skorzystam :) Pozdrawiam :)