Podawałam wam już przepisy na imprezowe przekąski. Na domowym spotkaniu z przyjaciółmi nie może jednak zabraknąć sałatek. Wszyscy chętnie po nie sięgają. Można podjadać po małym kęsie i nikt nie zauważy ile zjedliśmy :)
Dzisiaj trzy proste i szybkie do przygotowania sałatki. Jestem pewna, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Jeśli zechcecie przygotować wszystkie trzy propozycje, radzę nastawić najpierw warzywa na sałatkę jarzynową. W trakcie ich gotowania zrobicie resztę sałatek.
Sałatka z serem i winogronem
Mogłoby się wydawać, że do odważne połączenie. Zapewniam was jednak, że przesmaczne. Czosnek idealnie łączy się tutaj ze słodyczą winogronowych połówek.
Lista składników
- 250 g żółtego sera
- 250 g winogrona bez pestek
- 2 duże ząbki czosnku (lub 3 małe)
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Krok 1
Ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Winogron przekrawam na pół.
Krok 2
Czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach lub przeciskam przez praskę. Dodaję majonez i mieszam.
Krok 3
Majonez łączę z pozostałymi składnikami. Sałatka gotowa. Możesz uznać za konieczne doprawienie jej solą i pieprzem. Jest idealna z grzankami.
Sałatka Gyros
Tej zapewne nie trzeba nikomu przedstawiać. Królowa każdej domówki :) Można poszaleć ze składnikami. Śmiało dodajcie np cebulkę, kukurydzę konserwową lub czerwoną konserwową fasolkę.
Lista składników
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy do gyrosa
- 6 sporych ogórków kiszonych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 średnia kapusta pekińska
- ketchup
- majonez
Krok 1
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy obficie przyprawą. Dokładnie mieszamy.
Krok 2
Mięso smażymy na patelni, jeśli istnieje potrzeba, dolewamy ok 3 łyżek oleju. Gdy mięso jest już upieczone, odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
W między czasie kroimy ogórki w drobną kostkę i przekładamy na sitko, aby je odsączyć.
Krok 4
Kapustę drobno kroimy. Jeśli jest gruba, należy przekroić ją na pół. Kukurydzę odsączamy z zalewy (zostawiamy kilka do dekoracji).
Krok 5
Na dnie miski układamy mięso. Polewamy ketchupem. Teraz czas na ogórki i kukurydzę.
Krok 6
Całą górę sałatki smarujemy dokładnie majonezem. Posypujemy kapustą. Warstwa kapusty powinna być dość gruba.
Krok 7
Dekorujemy pozostałą kukurydzą i ketchupem.
Sałatka jarzynowa
Klasyk, proszę państwa. Nie może jej zabraknąć. Ja do swojej dodaję jeszcze kiełbasę i wierzcie lub nie, ale podbija smak sałatki o tysiąc procent.
Lista składników
- 3 spore jabłka
- 1/2 kg dobrej cienkiej kiełbasy (nie powinna być tłusta)
- 400 g kiszonych ogórków (waga bez zalewy)
- 6 jajek
- 6 ziemniaków
- 1 seler
- 4 pietruszki
- 2 słoiczki mieszanki groszek – kukurydza – marchewka (lub 6 marchewek i po 2 puszki groszku i kukurydzy)
- 3 łyżeczki musztardy
- 350 ml majonezu (jeden średni)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 opakowanie kruchych babeczek (słonych)
Krok 1
Ziemniaki, seler i pietruszkę wkładam do jednego dużego garnka i zalewam wodą. Nie obieram ich. Gotuję pod przykryciem do miękkości. Może to trwać ok 30 minut. Studzę.
Krok 2
Jabłka, kiełbasę, ogórki, jajka i ugotowane warzywa kroję w drobną kostkę. W moim odczuciu czym jest drobniejsza, tym smaczniejsza jest sałatka.
Krok 3
Dodaję musztardę i majonez i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Krok 4
Teraz doprawiam solą i pieprzem. Radzę robić to stopniowo. Ta ilość będzie zależna od tego, jak słone były ogórki i kiełbasa. A wiecie przecież, że dodać łatwiej niż odjąć :)
Krok 5
Podaję w misce, małych miseczkach lub na kruchych babeczkach. Taką sałatkę można też zapakować do ozdobnego słoja i podarować komuś bliskiemu :)
Smacznego!
Dajcie znać która propozycja spodobała się wam najbardziej. A ja życzę wam smacznych imprez :)