Sto lat nie jadłam kupnych słodyczy. Ostatnio zobaczyłam ptysia i za trzecim podejściem kupiłam. Nie mogłam się już doczekać, kiedy zaparzę sobie kawę i oddam się chwili zapomnienia. I wiecie co, wcale się nie rozczarowałam. To było tak obrzydliwie słodkie, że dałam radę tylko z jednym małym gryzkiem. Reszta wylądowała w koszu. To niesamowite jak potrafi się zmienić smak, kiedy odstawi się cukier. Kiedyś nie umiałam zrobić niczego słodkiego bez cukru. Teraz idzie mi coraz lepiej. Ta przygoda z ptysiem była potrzebna, żebym się przekonała, że wcale nie odmawiam sobie takiej ilości cukru. Ja go po prostu nie lubię. Moja świadomość wzrosła proporcjonalnie do umiejętności robienia zdrowych słodkości w domu. Moim ostatnim odkryciem jest prosty tort bez cukru i bez glutenu.
Prosty tort bez cukru i bez glutenu
Spód ciasta to tak naprawdę zmielone orzeszki, zamiast ciastek. Krem to śmietanka kokosowa zamiast kremówki. Uwielbiam i dzielę się z Wami przepisem. Jedna uwaga. Nie blendujcie orzeszków zbyt długo, bo nie chcemy uzyskać masła orzechowego. Prosty tort bez cukru i bez glutenu to propozycja dla tych, którzy dla odmiany uwielbiają smak orzechów i kokosa zamiast śmietany i cukru, bo to właśnie one są głównymi składnikami torciku.
Potrzebne będą:
Forma do ciasta, bleder, papier do pieczenia. Jako foremki użyłam małej tortownicy o średnicy 20 cm. Jeśli nie macie takiej małej okrągłej foremki, wystarczy nawet naczynie ceramiczne, czy jakieś do zapiekania, które wyłożycie papierem do pieczenia.
Lista składników
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki masła orzechowego w wersji twardej (nie rozpuszczamy go)
- 1 puszka śmietanki kokosowej
- 2 banany
- 2 łyżki syropu daktylowego (miodu, syropu klonowego)
- ulubione owoce
- cukier puder do posypania (opcjonalnie, u mnie z ksylitolu, głównie do dekoracji)
Krok 1
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Orzeszki i olej kokosowy blendujemy pulsacyjnie. To mają być malutkie drobinki orzeszków, a nie masło. Wysypujemy do foremki i bardzo mocno dociskamy do spodu. Wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny, aby masa orzechowa się „zwarła”.
Krok 2
Śmietankę, banany i syrop blendujemy na gładką masę. Wylewamy na orzechowy spód i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy owocami. Najbardziej pasują owoce leśne, kwaskowate. To tyle. Prosty tort bez cukru i bez glutenu gotowy. Możecie jeść z czystym sumieniem, bo co jak co, ale sumienie warto mieć czyste :)
Jeśli wolicie wersję filmową przepisu zapraszam na minutowy seans. Na koniec filmu standardowo zachęcam do subskrypcji kanału i pięknie za to dziękuję.
O czym jeszcze pisałam ostatnio?
Jak nie zepsuć rodzinie wiosny
Dlaczego wspólne pasje są takie ważne
Czy warto wydać więcej kasy na okulary przeciwsłoneczne
Jak robić ładne zdjęcia jedzenia
Kulinarne bestsellerowe wpisy!
Jak planować posiłki dla rodziny
Korzystając z okazji, że tutaj jesteście życzę Wam pięknego piątku, pełnego radości. Może zechcecie dołączyć do mnie na Instagramie, gdzie jest sporo Mamagerki od kuchni :)
Buziaki
Andzia
Coś za coś.. mąkę i cukier zastapił tłuszcz orzechy masło orzechowe i śmietanka