Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego wiosną i latem naturalnie częściej i chętniej sięgamy po przepisy i produkty Fit? Czy już od samego słowa Fit nie czujemy się kilka kilogramów lżejsi? :) Lubię to słowo, lubię takie potrawy, lubię kolor na talerzu i uwielbiam, kiedy mój posiłek robi się bardzo szybko.
Wstawiamy ryż i w czasie jego gotowania zrobimy resztę naszego obiadu. Być może, jak się streścisz, zdążysz jeszcze poprawić makijaż :) Tak czy inaczej, danie jest proste i naprawdę pyszne. Jest też tanie. Powinno więc przypasować prawie każdemu. Mięso można zamienić na cukinię i paprykę. Lub po prostu je dodać, jeśli tylko masz pod ręką. Z innych szybkich propozycji polecam ci makaron z kiełbasą, makaron z cukinią lub pizzę.
Lista składników
- 300 g ryżu (po 100 g dla mężczyzny, po 50 g dla kobiety) – waga ryżu suchego
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
- 3 średnie marchewki
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego (lub oleju)
- 4 łyżki sosu sojowego (zastępuje sól, ale jeśli nie masz sosu, użyj dowolnych, ulubionych przypraw)
- odrobina żółtego sera – do posypania ryżu, można pominąć
- można dodać czosnek i imbir dla podkreślenia smaku
Krok 1
Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, ok 15 minut.
Krok 2
W tym czasie na patelni rozpuszczam masło. Dodaję marchewkę startą na tarce o grubych oczkach (1/3 marchewki zostawiam jako surówkę) i cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Szklę do miękkości, ok 3,4 minuty.
Krok 3
Do miękkich warzyw dodaję pieczarki pokrojone w grubą kostkę. Duszę przez chwilę, aż puszczą sok.
Krok 4
Dodaję mięso mielone i mieszając wszystko, duszę na patelni tak długo, aż mięso straci surowość.
Krok 5
Doprawiam tylko sosem sojowym, który zastępuje sól. Można wymienić go na swoje ulubione przyprawy. Mieszam i nakładam na talerz.
Krok 6
Ugotowany ryż odcedzam, ale nie przelewam go wodą. Dzięki temu będzie kleisty. Biorę małą szklaną miseczkę (lub plastikowy pojemniczek po jogurcie czy serku) i upycham do niej ryż mocno go dociskając. Teraz miseczkę odwracam i ryż wyślizguję na mięso. To naprawdę proste a ryż wysunie się z miseczki sam.
Krok 7
Na gorący jeszcze ryż ścieram odrobinę żółtego sera, który pięknie się na nim roztopi. Na górę ryżu układam startą marchewkę. Podaję od razu.
Ps. Można ryż po prostu wymieszać z mięsem na patelni. Robię tak, gdy przygotowuję sobie to danie jako lunch do pracy.
Nie odzcedzaj ryżu, bleh…. Tym bardziej nie wybierałabym ryżu w woreczkach….
no wiesz ale mi narobiłaś apetytu mniami. Wygląda smakowicie :)
dziękuję :)