Domowa pizza ma swoich zwolenników na całym świecie. Prawdziwej pizzy nic nie zastąpi, wiadomo. Jednak ta zapiekanka bardzo przypomina jej smak. Nie potrzeba czasu na zagniatanie ciasta, nie potrzeba go nawet na jego wyrastanie. Kilka ułożonych w pośpiechu kromek chleba i ulubione dodatki. Jest w moim rodzinnym miasteczku pizzeria, którą darzę miłością wielką i wierną. Na mojej ulubionej pizzy znajdują się właśnie takie dodatki, jakie dziś prezentuję na mojej szybkiej zapiekance, noszącej w domu miano “szybkiej pizzy”.
Lista składników
- ok 300 g piersi z kurczaka
- 150 g sera (lub więcej jeśli lubicie)
- 5 dużych pieczarek (wg upodobań)
- 1/2 cebuli
- olej do smażenia
- sól, pieprz, mielony czosnek, mielony imbir, curry, słodka papryka (do smaku)
- ok 10 kromek chleba tostowego (w zależności od formy)
- ketchup (do wysmarowania chleba)
- 3 łyżki groszku
- 3 łyżki kukurydzy
- zioła prowansalskie
Krok 1
Nastawiam piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół. Pierś z kurczaka myję i kroję w kostkę. Wrzucam na rozgrzaną patelnię. Doprawiam przyprawami wg uznania.
Krok 2
Na drugiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaję pieczarki – pokrojone lub starte na tarce. Dodaję sól oraz pieprz do smaku.
Krok 3
Dużą blachę od ciasta wykładam folią aluminiową. Układam chleb tostowy. Polewam ketchupem i rozsmarowuję.
Krok 4
Posypuję serem i układam resztę składników: kurczaka, pieczarki, kukurydzę, groszek, ponownie ser.
Krok 5
Posypuję ziołami prowansalskimi. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam 15-20 minut.
Super pomysl☺juz sprawdzony i na pewno nie raz będzie powtorzony?ale było pysznie wczoraj