To już trzeci film, który przygotowuję dla Was razem z dietetykami Naturhouse. Poprzednie skradły Wasze serca, a film z Fit Foodbookiem obejrzało na YT tysiące osób. Nic mnie bardziej nie cieszy, jak świadomość, że tworzone treści są dla Was przydatne i inspirujące, o czym świadczą zdjęcia gotowych dań jakie do mnie przysyłacie. Dzięki Wam i dla Was jest zatem kolejna odsłona cyklu Zamiast kanapki do pracy, a w niej kolejne 3 pyszneeee dania do zrobienia w kilka chwil. Gotowi?
Na koniec wpisu znajdziecie gotowy PDF do wydrukowania z przepisami i listę zakupów. Swoją drogą, zastanawiam się czy ktoś z Was z tego korzysta i drukuje sobie te propozycje tworząc swoją ulubioną książkę kucharską. To jak? Drukujecie? Przydają się Wam takie ściągi?
Zapiekanka z kurczakiem i kaszą kuskus
- 1 mała pierś z kurczaka lub polędwiczka z indyka
- 1 duża papryka jednego koloru lub kilka różnych kawałków
- 2 łyżki kaszy kuskus
- garść cieciorki z puszki
- garść kukurydzy z puszki
- garść groszku z puszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, zalewamy go sosem sojowym i miodem i mieszamy. Dno naczynia do zapiekania wykładamy papryką pokrojoną w grubsze paski. Na paprykę dodajemy cieciorkę, kukurydzę, groszek oraz kaszę. Górną część zapiekanki stanowi kurczak. Zapiekankę pieczemy ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Danie jest gotowe, kiedy mięso się upiecze. Możemy na koniec posypać pietruszką i doprawić do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Pieczone warzywa
- 1 mała cukinia
- garść pomidorków koktajlowych
- garść papryki pokrojonej w grubą kostkę
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, płatki chili
Na blacie rozkładamy kawałek papieru do pieczenia. Na środku układamy cukinię i paprykę pokrojone w kawałki, pomidorki koktajlowe w całości, cebulę pokrojoną w piórka. Z natki pietruszki, oleju, ziół prowansalskich, soli, pieprzu i chili robimy marynatę. Zalewamy nią warzywa. Papier do pieczenia składamy tak, aby nic nie wyleciało ze środka.. Kopertę z warzywami wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Uważajcie podczas otwierania papieru, żeby nie oparzyć się parą!
Warzywa z patelni z kurczakiem
- 1 mała pierś z kurczaka
- 3/4 opakowania mrożonych warzyw na patelnię
- przyprawa curry
- odrobina oleju do smażenia
- zioła prowansalskie
- ulubione przyprawy
- odrobina wody do podlania warzyw
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, posypujemy przyprawą curry i smażymy, aż straci surowość. Gotowego kurczaka przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię dodajemy zamrożone warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Ten czas będzie uzależniony od wyboru mieszanki i warzyw w niej zawartych. Kiedy warzywa są gotowe, dodajemy do nich kurczaka i przyprawiamy ziołami prowansalskimi i ulubionymi przyprawami. Danie jest gotowe! Genialne w swej prostocie!!!
Teraz coś naprawdę extra. Gotowy PDF do druku z przepisami. Pobierz na swój komputer i wydrukuj. Przydadzą Ci się nie raz i nie dwa!!! Pod spodem również lista zakupów do wydrukowania.
Kliknij w zdjęcie i drukuj!!!
Mam nadzieję, że ten wpis stanie się dla Was inspiracją. A jakie są Wasze ulubione lunchboxy?