KuchniaLunchboxy

Posiłki do pracy przygotowane przez dietetyka – PDF + lista zakupów!

Nie słabnie Wasze zapotrzebowanie na posiłki do pracy, dlatego idąc za ciosem przygotowałam kolejne inspiracje. Moja radość jest tym większa, że wpis ten powstał przy współpracy z dietetykami Naturhouse, którzy na reedukacji żywienia znają się świetnie i dobrali składniki i produkty tak, aby dostarczyć Wam w tych propozycjach wszystkich potrzebnych wartości.

Śpieszę Wam też donieść, że możecie się zapisać na darmowe konsultacje w Naturhouse, co moim zdaniem jest naprawdę świetnym rozwiązaniem. Wiosna jest blisko, więc to idealny czas, żeby zdrowo i na spokojnie zająć się swoją dietą. Ok, przechodząc jednak do posiłków do pracy, znajdziecie tutaj 3 inspirujące przepisy, które są zbudowane tak, aby żadne otwarte jedzenie się nie marnowało. Bo zdrowo nie oznacza drogo i nudno. Na końcu wpisu standardowo macie gotowy PDF do wydrukowania i gotową listę zakupów. Cieszę się też, że to dopiero pierwszy z 4 wpisów, jakie dla Was wspólnie przygotowaliśmy i mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie tutaj coś dla siebie. Na początek zobaczcie przygotowany film, a później przejdźcie sobie do wersji pisanej. Smacznego!

Posiłki do pracy – Wegetariańska sałatka z ciecierzycą

  • 2 garście sałaty roszponki
  • 3 łyżki odsączonej ciecierzycy z puszki
  • 1/2 zielonego ogórka (polecam kupić BIO)
  • 1/2 żółtej i czerwonej papryki
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy kuskus lub jaglanej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatę i warzywa myjemy, ciecierzycę opłukujemy pod bieżącą wodą. Warzywa kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Do sałaty i ciecierzycy dodajemy pokrojone warzywa, kukurydzę, kaszę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek.

posiłki do pracy, fit, lunchbox, naturhouse, dietetyk

Posiłki do pracy – Zapiekanka warzywna z serem feta

Sos

  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Wszytko razem mieszamy i polewamy gotową zapiekankę przez zapiekaniem.

Zapiekanka

  • Garść różyczek brokuła i kalafiora
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Garść pokrojonej w kostkę papryki
  • 3 łyżki cieciorki z puszki
  • 3 łyżki sera feta pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pestki słonecznika i dyni do posypania

Wszystkie warzywa przekładamy do formy do zapiekania i polewamy sosem. Mieszamy i zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy fetą pokrojoną na kawałki, pietruszką i pestkami.

posiłki do pracy, fit, lunchbox, naturhouse, dietetyk

Posiłki do pracy – Pęczak z warzywami

  • 100 g kaszy pęczak (jeden woreczek)
  • kilka różyczek brokuła i kalafiora
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżka pestek dyni i słonecznika
  • 10 czarnych oliwek
  • oliwa do smażenia
  • liście świeżej bazylii
  • łyżka natki pietruszki
  • sól i  pieprz do smaku
  • olej z suszonych pomidorów do polania gotowego dania

Cebulę kroimy w kostkę, albo piórka i smażymy na łyżce oleju w garnku. Następnie dodajemy kaszę (suchą), zalewamy wodą (woda musi zakryć kaszę) i gotujemy ok 15 minut. Pilnujmy, aby kasza się nie przypaliła. Brokuły i kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki. Gdy pęczak jest już prawie miękki dodajemy warzywa, suszone pomidory, oliwki, groszek, pestki dyni i całość chwilę gotujemy, aby warzywa zmiękły. Gotowe danie polewamy odrobiną oleju z suszonych pomidorów.

Teraz coś naprawdę extra. Gotowy PDF do druku z przepisami. Pobierz na swój komputer i wydrukuj. Przydadzą Ci się nie raz i nie dwa!!! Pod spodem również lista zakupów do wydrukowania.

Kliknij w zdjęcie i drukuj!!!

Mam nadzieję, że ten wpis stanie się dla Was inspiracją. W następnym wpisie, razem z dietetykiem Naturhouse odpowiemy na najczęściej zadawane przez Was pytania. Piszcie w komentarzach. Uwzględnimy to w nagraniu. To jak, co Was najbardziej interesuje?

Udostępnij: