Powyższy film odpowiada na wiele Waszych pytań, dlatego dziękuję za Wasze zaangażowanie pod poprzednim filmem i na instagramie. Foodbook to popularna na YT forma pokazywania zdrowych propozycji na to, co jeść żeby schudnąć.
Ponieważ wiem jak bardzo lubicie spisane wersje tych przepisów, znajdziecie tutaj każdy z osobna, a na koniec wersję do druku z gotową do wydrukowania listą zakupów. Czy ja Was przypadkiem nie rozpieszczam? :)
Śniadanie – Grzanka z razowego pieczywa ze szpinakiem i jajkiem sadzonym na wodzie
-2 kromki razowego pieczywa
-2 jajka
-garść szpinaku
-2 plastry sera Mazzarella
-sól, pieprz
Na patelni grillowej podsmażamy chleb na grzanki. Kiedy kromki obrócimy na drugą stronę, układamy na nich świeże liście szpinaku i ser. W tym czasie na patelnię wlewamy wodę i kiedy zacznie wrzeć wbijamy jajka. Gotowe jajka z płynnym żółtkiem przekładamy na grzankę, podajemy od razu. Do smaku posypujemy solą i pieprzem.
2 śniadanie – Chia z mango
-szklanka mleka roślinnego
-3 łyżki Chia
-mango
-wiórki kokosowe
-słodzidło – miód, ksylitol, słodzik
Nasionka Chia dodać do mleka razem ze słodzikiem, albo miodem. Wymieszać i wstawić do lodówki na około 3, 4 godziny. Kiedy Chia jest gotowe, ułożyć kostkę mango i posypać wiórkami kokosowymi. Deser ten można przygotować z samego rana i mieć gotowy na drugie śniadanie, albo przed snem i włożyć do lodówki na całą noc.
Obiad – Krem z pomidorów i indyk w sosie musztardowym
Krem z pomidorów – 2 porcje
-1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
-3 świeże pomidory
-szklanka bulionu
-natka pietruszki
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-świeża bazylia
-1 ząbek czosnku
-1/2 kulki sera Mozzarella
-1 łyżka oliwy, sól, pieprz
Pomidory z puszki wrzucamy do garnka, dolewamy bulion i gotujemy. W tym czasie Na patelni podsmażamy czosnek ze świeżymi pomidorami. Dodajemy zawartość patelni do bulionu i razem gotujemy jeszcze kilka minut. Po tym czasie dodajemy ser. Zupę blendujemy, doprawiamy do smaku i przelewamy na talerze. Dekorujemy jogurtem i posypujemy natką pietruszki.
Indyk w sosie musztardowym
-4 kawałki fileta z indyka
-3 łyżki musztardy miodowej
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-1 łyżka oliwy
-1 łyżka sosu sojowego
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
Fileta nacieramy czosnkiem i oliwą, albo używamy oliwy czosnkowej do smażenia. Musztardę, sos sojowy i paprykę łączymy tworząc sos. Marynujemy mięso i najlepiej byłoby je włożyć na chwilę do lodówki. Fileta pieczemy na patelni grillowej, lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z prostą sałatką. Ja ułożyłam na rukoli pomidory koktajlowe, mango i truskawki i polałam wszystko sosem balsamicznym.
Podwieczorek – Jogurt naturalny z błonnikiem i granatem
-1 mały jogurt naturalny
-1 małe jabłko
-1 granat
-błonnik w postaci Fibroki (produkt NaturHouse) albo amarantusa
Wszystkie składniki układamy warstwowo w wysokiej szklance.
Kolacja – Sałatka z buraka z orzeszkami pini
-garść rukoli
-garść świeżego szpinaku
-szklanka pomidorów koktajlowych
– białko w postaci kawałka indyka z obiadu albo plasterka sera brie
-1 gotowany burak
-1 łyżka orzechów pini
-1 łyżka oliwy
Szpinak i rukolę myjemy i układamy na talerzu. Dodajemy pokrojone pomidorki, plastry sera albo kawałki indyka, kostkę buraka i posypujemy orzeszkami. Na koniec polewamy oliwą.
Mając tak skomponowaną dietę wiecie już co jeść żeby schudnąć. Wszystkie te potrawy powstały podczas wspólnego gotowania z Kasią, główną dietetyczną z Natur House. Wciąż możecie zapisać się na darmowe konsultacje dietetyczne.
Na koniec już norma w ostatnich wpisach, czyli gotowce. Koniecznie wydrukujcie, żeby już zawsze mieć pod ręką pliki i wiadomości, co jeść żeby schudnąć i jak komponować swoje posiłki.
czy ta dietetyczka z filmu to pani siostra – bliźniaczka? wyglądacie identycznie!
no nie prosiłam prosiłam i się doczekałam wersji z lista zakupów :-) rewelacja.
Po przeczytaniu posta doszłam do wniosku,że zawsze ale to zawsze robiłam źle deser z chia. Dodawalam pól na pól mleka kokosowego i chia a tu na 1 szklankę , potrzeba 3 łyżek :p Gapa ze mnie