Co na obiad – danie jednogarnkowe
W tygodniu warto sięgać po sprawdzone pomysły. Świetnie sprawdzają się dania jednogarnkowe. Dlatego przygotowałam dla was przepyszną propozycję obiadową, którą zrobicie właśnie w jednym naczyniu. Mało brudzenia i mało sprzątania :) Jeśli zastanawiacie się co wiosennego przygotować, ta propozycja będzie idealna. Pasta gotowana na mleku kokosowym jest bardzo sprytnym daniem jednogarnkowym. Dlaczego? Po 15 minutach gotowania będzie bardziej zupą niż pastą. Jednak kiedy pogotujecie makaron 20 minut, a później jeszcze na chwilkę zostawicie pod przykryciem, mleko zgęstnieje, troszkę wyparuje i zrobi się z tego dania idealna pasta. To danie jest przepyszne, bez względu na konsystencję. Robiłam już jako zupę i jako drugie danie.
Oczywiście możecie zastąpić mleko kokosowe zwykłym krowim mlekiem. Jeśli jednak lubicie troszkę eksperymentować, polecam to kokosowe, bo w połączeniu z curry daje wyśmienity smak. Jeśli nie macie wędzonej papryki, dodajcie słodką i odrobinę chilli.
Jak to smakuje?
Jak wiosna :) To danie naprawdę cieszy od samego początku do końca. Jest kolorowe, delikatne, subtelne i lekkie. Dokładnie takie, jak pogoda za moim oknem. Idzie wiosna, jest wspaniale. Jeśli lubicie dania orientalne, ta propozycja jest dla was. Koniecznie wypróbujcie. To danie idealnie pasuje zamiast kanapki do pracy. Z podanych tutaj składników otrzymacie dwie solidne porcje. Jedną możecie spokojnie zapakować do pojemniczka. Odsyłam was też do wpisu o pojemnikach na żywność, jeśli właśnie stoicie przed wyborem jaki kupić.
Lista składników na 2 duże porcje
- 150 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w talarki
- 1/2 papryki pokrojonej w kostkę
- 1 mały brokuł podzielony na różyczki
- 1 l mleka kokosowego z kartonu
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki suchego makaronu
Krok 1
Do garnka wrzuć boczek i podsmaż, aż delikatnie się wytopi. Dodaj cebulkę i ponownie podsmaż, aż zmięknie.
Krok 2
Dodaj warzywa, zalej mlekiem, dodaj przyprawy i wymieszaj. Zagotuj.
Krok 3
Wsyp suchy makaron, wymieszaj i gotuj około 15 minut, jeśli chcesz, żeby danie było zupą. Jeśli ma mieć konsystencję pasty, gotuj 20 minut i pozostaw jeszcze na chwilę pod przykryciem, aby wszystko zgęstniało.
Na koniec możecie zobaczyć film z instrukcją krok po kroku. Zapraszam!
Jeśli lubicie tego typu dania odsyłam was jeszcze do wpisów o planowaniu posiłków na cały tydzień. I koniecznie dajcie znać jeśli wykorzystacie ten przepis. A teraz powiedzcie, lubicie robić w tygodniu obiady?
U nas wszyscy bardzo polubili to danie , często u nas gości. Ostatnio coraz częściej staram się robić obiady jednogarnkowe szkoda mi czasu wolę ten czas spędzić z dziećmi tym bardziej że niedługo wracam do pracy.
Czy moze byc zwykla mleko zamiast kokosowego lub poprostu woda?:-)
Właśnie dzisiaj to danie gościło u nas na obiad. Jest pyszne:)
To jest przepyszne! Co prawda musiałam trochę improwizować, bo nie miałam curry, a mleko w proporcjach 3/4 migdałowe i 1/4 kokosowe, ale wyszło cudne! Wskakuje na listę moich ulubionych przepisów :)