Życie bez glutenu nie jest łatwe. Wie to każdy, kto chociaż raz wpisał w przeglądarkę wujka googla, że szuka czegoś bezglutenowego. O ile na co dzień idzie nam naprawdę dobrze, tak wszelkie rodzinne przyjęcia wciąż są dużym wyzwaniem. Do tego tortu robiłam trzy podejścia. Ale efekt końcowy jest naprawdę rewelacyjny. Do przełożenia tortu użyłam naszego niezawodnego kremu z kalafiora (przepis tutaj). Jeśli więc szukacie czegoś ekstra i w dodatku ma spełniać kilka wymagań (słodycz fit, bez cukru, bez laktozy, bez glutenu), to możecie uznać poszukiwania za zakończone. Przedstawiam wam przepis na czekoladowy tort bezglutenowy. Perfekcyjny.
Lista składników na mały tort (średnica 18 cm)
Ciasto
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka skrobi kukurydzianej
2/3 szklanki kakao (lub karobu)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sody)
1 łyżeczka soli
2 szklanki mleka migdałowego
2 łyżki octu jabłkowego
2/3 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
1 szklanka ksylitolu
Krem kalafiorowy do przełożenia KLIK
Polewa
100 g gorzkiej czekolady (bezglutenowej)
1 łyżka miodu albo syropu klonowego
1/3 szklanki mleka migdałowego
Krok 1
W jednej misce mieszamy mleko i ocet. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w drugiej misce mieszamy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i sól. Olej i cukier dodajemy do mleka i ucieramy.
Krok 2
Bardzo powoli łączymy suche składniki z mokrymi. Możemy to zrobić na trzy, cztery razy. Kiedy tylko wszystkie składniki się połączą, przestajemy miksować.
Krok 3
Do foremki (18 cm) wylewamy 1/3 ciasta i pieczemy ok 16-18 minut w temperaturze 180 stopni. Analogicznie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Musimy otrzymać 3 blaty ciasta.
Krok 4
Przygotowujemy krem zgodnie z przepisem.
Krok 5
W garnku podgrzewamy mleko z miodem na polewę. Dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Gdy masa się połączy musimy zdjąć z ognia.
Krok 6
Blaty ciasta przekładamy kremem i polewamy na górze polewą czekoladową.
Smacznego!!!