FitKuchniaŚniadanie

Przepis FIT – Domowa granola wg Ewy Chodakowskiej

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, choć ja do niedawna zupełnie to bagatelizowałam. Odkąd jednak staram się jeść świadomie, nigdy o nim nie zapominam. Staram się jednak mieć w domu zdrowe mieszanki śniadaniowe, bo niekiedy nie mam czasu na śniadanie królowej :) Kiedy mam gotowe musli, granolę czy inne mixy śniadaniowe to już zupełnie prosta sprawa. Granolę lubię jeść zwłaszcza w okresach wiosenno-letnich, dododany do nich jogurt i owoce doskonale orzeźwiają. Domowa granola wymaga może troszkę czasu, ale to bardzo łatwy przepis.

Przepis pochodzi z książki Ewy Chodakowskiej “Przepis na sukces”.

 

 

Lista składników

  • 15 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka stopionego masła

 

Krok 1

Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.

 

Krok 2

Na suchej patelni podprażam słonecznik. Orzechy siekam na mniejsze kawałki. Masło topię w mikrofalówce (lub w małym rondelku).

 

Krok 3

Do dużej miski wsypuję płatki owsiane, podprażony słonecznik, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, płatki migdałowe, roztopione masło i płynny miód. Wszystko dokładnie mieszam.

 

Krok 4

Granolę wysypuję na blaszkę i równomiernie rozprowadzam. Wstawiam do piekarnika na 15-20 minut. Co 4 minuty dokładnie mieszam składniki, aby się nie przypaliły.

 

Krok 5

Wystudzoną granolę przekładam do szklanego słoja. Zachowuje smak ok 3 tygodnie.

 

Domowa granola

Domowa granola

 

Smacznego!
Udostępnij:
  • No i stało się, spaliłam… tak się zajęłam robieniem koktajlu, że zupełnie zapomniałam o tym, co w piekarniku ;/

    • :( taka szkoda
      ale nawet spalona pięknie się prezentowała na Insta w słoiku :)

      Natalia, do trzech razy sztuka :)

      • Druga, czekoladowa sie udala, ale moja podstawowa, ‘bezsmakowa’ poszla z dymem niemalze :P