KuchniaObiad

Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem

Z gotowaniem obiadu często jest jak z wyborem ubrania na wyjście. “Nie mam się w co ubrać” – znasz to prawda? :) “Już nie mam pomysłu na obiad” – a to znasz? Kiedy dopadają mnie takie myśli ratuje mnie ponadczasowe ciasto francuskie. Dzisiaj w nieco odmienionej wersji, eleganckiej. Idealne zarówno na gorąco jak i w wersji na zimno. Najlepiej smakują nam z sosem czosnkowym lub majonezem. Przedstawiam wam warkocz z ciasta francuskiego. Dodatki możecie modyfikować wedle uznania.

 

 

Lista składników

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 spora pierś z kurczaka, pojedyncza
  • sól, pieprz
  • 4 spore pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • ok 200 g sera żółtego (miałam goudę)
Krok 1

Piekarnik nastawiam na 220 stopni. Ciasto francuskie rozkładam i dzielę na 2 części. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myję, ścieram na tarce i razem z cebulką podsmażam na patelni z odrobiną oleju.

 

Krok 2

Pierś z kurczaka dzielę na połowę i przyprawiam solą i pieprzem. Układam na środku dużego kawałka ciasta.

 

Krok 3

Boki ciasta nacinam, mniej więcej na równej wysokości z każdej strony (zobacz film).

 

Krok 4

Pod kurczakiem układam starty żółty ser. Na kurczaka układam pieczarki i kolejną warstwę sera.

 

Krok 5

Górę i dół ciasta zawijam na kurczaka a resztą ciasta oplatam kurczaka tak, jak to widać na filmie.

 

Krok 6

Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25 min.

 

Warkocz z ciasta francuskiego

Warkocz z ciasta francuskiego

Warkocz z ciasta francuskiego

 

Smacznego!
Udostępnij: