Z gotowaniem obiadu często jest jak z wyborem ubrania na wyjście. „Nie mam się w co ubrać” – znasz to prawda? :) „Już nie mam pomysłu na obiad” – a to znasz? Kiedy dopadają mnie takie myśli ratuje mnie ponadczasowe ciasto francuskie. Dzisiaj w nieco odmienionej wersji, eleganckiej. Idealne zarówno na gorąco jak i w wersji na zimno. Najlepiej smakują nam z sosem czosnkowym lub majonezem. Przedstawiam wam warkocz z ciasta francuskiego. Dodatki możecie modyfikować wedle uznania.
Lista składników
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 spora pierś z kurczaka, pojedyncza
- sól, pieprz
- 4 spore pieczarki
- 1/2 cebuli
- ok 200 g sera żółtego (miałam goudę)
Krok 1
Piekarnik nastawiam na 220 stopni. Ciasto francuskie rozkładam i dzielę na 2 części. Żółty ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Pieczarki myję, ścieram na tarce i razem z cebulką podsmażam na patelni z odrobiną oleju.
Krok 2
Pierś z kurczaka dzielę na połowę i przyprawiam solą i pieprzem. Układam na środku dużego kawałka ciasta.
Krok 3
Boki ciasta nacinam, mniej więcej na równej wysokości z każdej strony (zobacz film).
Krok 4
Pod kurczakiem układam starty żółty ser. Na kurczaka układam pieczarki i kolejną warstwę sera.
Krok 5
Górę i dół ciasta zawijam na kurczaka a resztą ciasta oplatam kurczaka tak, jak to widać na filmie.
Krok 6
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok 25 min.
A mogę prosić o sprawdzony przepis na sos czosnkowy ?
Jedyne co mnie powstrzymuje przed zjedzeniem ciasta francuskiego to jego straszna kaloryczność. Uwielbiam je, ale mam wyrzuty sumienia po nim. Dlatego jem je tylko parę razy do roku. Muszę sobie zapisać ten przepis i zrobić właśnie w tedy jak nadejdzie ten moment :P
Mam smaka na kurczaka☺wygląda pysznie☺