Tort naleśnikowy z mięsem mielonym jest z jednej strony tak prostym daniem, a z drugiej tak nieoczywistym, że z powodzeniem możecie go podać na niedzielny obiad dla gości. Pasuje do niego surówka z kiszonej kapusty, czerwona kapusta duszona z boczkiem, kiszone ogórki i wszelkiego rodzaju sosy. Planując zakupy i domowe obiady w ciągu tygodnia, zawsze korzystam z bezpłatnej aplikacji do przeglądania gazetek promocyjnych i naprawdę bardzo Wam ten sposób polecam. Pomaga zaoszczędzić dużo czasu i pieniędzy.
Pomysł na obiad – Tort naleśnikowy z mięsem mielonym
Tort naleśnikowy z mięsem mielonym
Składniki na 1 tort, porcja dla 4-6 osób; rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni; przygotowujemy naczynie do zapiekania
- 1 łyżka masła
- duża cebula albo 2 mniejsze
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 3 łyżki domowej przyprawy do mięsa albo wasza dowolna ulubiona przyprawa
- czosnek suszony i zioła włoskie (albo wasze ulubione przyprawy do mięsa i warzyw)
- 250 g sera żółtego
- 6 naleśników (np. z tego przepisu) albo gotowych wrapów
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w drobną kostkę (ja używam do tego blendera sportowego) i szklimy na maśle. Możemy ją delikatnie posolić, szybciej zmięknie. Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Gdy warzywa zmiękną dokładamy mięso mielone i przyprawy. Całość podduszamy kilka minut, aż mięso straci surowość. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu do zapiekania układamy naleśniki. Na spód naczynia jeden i później na boki. Tak, aby utworzyć zamknięty „szkielet” tortu. Zobaczcie na filmie jak to wygląda. Przekładamy połowę farszu i posypujemy połową startego sera. Ponownie połowa farszu i ser. Zamykamy naszą konstrukcję. Dociskamy tort górą od naczynia, albo garnkiem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Smacznego!