Są w kuchni takie sprzęty i urządzenia, na które zawsze powinno znaleźć się miejsce. Prosiłyście mnie o praktyczne wpisy na temat moich ulubionych sprzętów, dlatego dzisiaj bardzo praktyczny, pełnowartościowy wpis o blenderze. Posiadam w domu bardzo wysłużony, 10 letni blender ręczny. Można go kupić za niewielkie pieniądze nawet w większych marketach, a naprawdę uważam, że przydaje się w kuchni tak często, że nie warto takiego zakupu odkładać. Jest jednak inne urządzenie, które może Was pozytywnie zaskoczyć swoją wszechstronnością. To blender kielichowy, często nazywany też blenderem sportowym. Dlaczego zasługuje na osobny temat?
Blender kielichowy Good To Go ESB2900
Bez względu na to jaki rodzaj kuchni praktykujecie, na pewno potrzebujecie przygotować coś na już, bez zbędnego wysiłku. Blender kielichowy jest tak wszechstronny, że zastąpi Wam kilka innych urządzeń. Żeby Wam to jednak w pełni pokazać, przygotowałam kilka potraw, a o innych napiszę. Mój blender to model Electrolux Good To Go ESB2900. To zaskakujące urządzenie. Na pierwszy rzut oka pomyślisz, że przygotujesz tutaj koktajl, może szybką pastę, ale ono jest naprawdę dużo bardziej rozbudowane. Pracuje szybko, intensywnie i dokładnie. Blenduje, mieli, rozdrabnia. Blender kielichowy wyposażony jest w trzy butelki: dwie o pojemności 0.3 l oraz 1 butelka o pojemności 0,6 l z dodatkowym wkładem chłodzącym.
Do zestawu dołożone są 3 pokrywki, które umożliwiają zabranie przygotowanego koktajlu ze sobą. Na każdej z pokrywek znajduje się wygodny uchwyt. Dzięki niemu łatwo się przenosi całą butelkę więc można zabrać ze sobą na siłownię, czy bieganie. Pewnie dlatego tak chętnie nazywa się te blendery sportowymi. Ponieważ są trzy różne butelki, bez problemu zabierzemy ze są śniadanie, drugie śniadanie i zupę krem. Jeśli więc dbamy o zdrowie, a wiemy, że długo będziemy poza domem, taki zestaw świetnie się sprawdzi. Albo możemy przygotować posiłek na wynos dla kilku osób jednocześnie.
Korpus blendera wykonany jest ze stali nierdzewnej, natomiast butelki z odpornego na uderzenia tworzywa sztucznego Tritan, które nie pochłania zapachów i smaków. Przystawki znajdujące się pod urządzeniem zapewniają mu stabilność, a poza korpusem, wszystko inne można myć w zmywarce. Bajkowe rozwiązanie! Zobaczcie film z krótką instrukcją obsługi.
Blender
To ostrze wykorzystywane jest do miękkich i soczystych warzyw i owoców. Za pomocą ostrza blendera możemy przygotować między innymi:
- koktajle
- zupy krem warzywne z miękkich, albo ugotowanych warzyw
- dzięki zakrętkom z wygodnym uchwytem możemy zawartość zabrać ze sobą od razu po przygotowaniu
Koktajl szpinakowo malinowy
- szklanka mrożonych malin (mrożone owoce dodają koktajlom objętości i kremowości)
- szklanka upchana liśćmi szpinaku (możemy je wcześniej namoczyć w wodzie)
- banan
- szklanka odtłuszczonego mleka, albo mleka roślinnego
Miksujemy wszystkie składniki. To pożywne śniadanie pełne witaminy K, potasu, białka i wapnia. Możemy pić od razu, albo zapakować na wynos jako drugie śniadanie.
Koktajl tahini
- 1 jabłko lub kilka truskawek (w sezonie)
- garść borówek
- łyżkę pasty tahini (pasta z ziaren sezamu)
- 2 łyżki płatków owsianych (daję bezglutenowe)
- 250 ml mleka kokosowego (lub więcej, jeśli koktajl ma być bardziej płynny)
- kostki lodu (opcjonalnie, zimą nie dodaję)
Blendujemy wszystkie składniki. Analogicznie możemy wypić od razu jako pożywne węglowodanowe śniadanie, albo zapakować na wynos. Zamiast pasty tahini można dać zwykłe masło orzechowe, które przygotujemy z wykorzystaniem ostrza młynka.
Młynek
Ostrze młynka wykorzystywane jest do mielenia kawy i orzechów. Przygotujemy więc w nim niewielkie porcje domowego masła orzechowego. Wystarczy do orzechów dodać odrobinę oleju i po chwili wszystko jest gotowe. Taką zmieloną kawę można wykorzystać jako składnik peelingu kawowego.
Rozdrabniacz
Moim zdaniem to ostrze jest najbardziej uniwersalne ze wszystkich. Przygotujemy w nim:
- koktajle z twardych warzyw i owoców
- puree z surowych warzyw (np, z ziemniaków, z czego możemy zrobić placki ziemniaczane)
- pesto (a później wystarczy dodać do makaronu i obiad gotowy)
- humussy
- pasty do chleba
- sałatki (wystarczy drobno rozdrobnić pomidora, paprykę, rzodkiew, wysypać to na sałatę i polać sosem)
- zmielone mięso do pulpecików, nuggetsów itp
- lody z zamrożonych owoców
- ciasta z fasoli
Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżeczka masła
- 5 suszonych pomidorów
- 1 usmażona cebule
- ząbek czosnku
- 1 mała marynowana ostra papryczka (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- przyprawy – zioła prowansalskie, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz do smaku
Cebule obieramy, przekrawamy na pół i szatkujemy w rozdrabniaczu. Przekładamy na patelnię i smażymy na złoto na 1 łyżeczce masła. Do pojemnika rozdrabniacza wkładamy odcedzoną fasolę, dodajemy pomidory z zalewy, ostrą paprykę, obrane ząbki czosnku, przyprawy oraz cebulę. Miksujemy przez chwilę, aż pasta na kanapki osiągnie idealną konsystencję. Jeśli pasta będzie za gęsta wystarczy rozrzedzić ją kilkoma łyżkami przegotowanej wody. Tak przygotowana pasta jest idealna na kanapki w towarzystwie kiszonego ogórka, ale jeśli dodacie ją do ugotowanego makaronu, będziecie oczarowani lekkością i smakiem obiadu. Posypcie jeszcze podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Niebo w… :)
Podsumowanie
Blender kielichowy Good To Go ESB2900 jest wszechstronnym urządzeniem, które sprawdzi się nie tylko w kuchni dużej rodziny, ale i jednoosobowej. Bez problemu poradzi sobie z miękkimi i twardymi produktami. Zupy, koktajle, pasty, lody, puree. Mam wrażenie, że jego możliwości ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Bardzo pomocny w przygotowaniu szybkiego obiadu, ale uwielbiam go też za możliwość łatwego transportu pojemników. Jeśli szukacie blendera, który znacznie przyspieszy pracę w kuchni, ten model będzie idealny!