Naleśniki to bardzo wygodny posiłek. Robi się je bardzo szybko i można podać z nadzieniem na słono, słodko, dżemem, nutellą, cukrem pudrem itp. Uwielbiam również krokiety na bazie domowych naleśników. W sklepach pełno gotowych placków ale zrobienie ich w domu jest tak dziecinnie proste, że naprawdę warto pokusić się o ich przygotowanie. Ważne jest, żebyście dobrze nagrzali patelnię i na pewno wszystko się uda. Dzisiaj, w ramach tygodnia dyni na blogu, mam dla was idealne i delikatne naleśniki dyniowe. Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj.
Lista składników
- 2 szklanki mleka (albo 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka)
- 2 jajka
- 1,2 szklanki puree z dyni
- 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy, ale każdy będzie dobry)
- 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krok 1
Wszystkie składniki umieszczam w misce i miksuję bardzo dokładnie. Ciasto powinno być lejące i gładkie. Odstawiam je na 10 minut.
Krok 2
Mocno rozgrzewam patelnię. Pierwszego naleśnika zawsze smażę na odrobinie oleju, następne już nie. Smażę z obu stron, aż naleśniki będą złociste. Podaję od razu. U nas najlepiej w wersji z dżemem lub syropem klonowym.
Zdrowe ,smaczne i na dodatek mają ładny żółty kolor☺
są piękne, jesienne <3