Kiedy mam ochotę na szybkie ciasto, wybieram właśnie ten przepis. Jest naprawdę bardzo uniwersalny. To ciasto smakuje wyśmienicie z większością owoców. Robiłam już z brzoskwiniami, ze śliwkami, jagodami, truskawkami czy jabłkami. Mnie osobiście najbardziej smakuje w tej ostatniej wersji. I taką wam prezentuję. Do tego nawet nie pobrudzicie robota, ba, nawet go nie wyjmiecie :)
Dla mnie to najlepsze ciasto ucierane. Delikatne, lekko wilgotne. Maślane. Z przepyszną, delikatną kruszonką. A zapach, który roznosi się po domu jest po prostu cudowny. Podobno po ciepłym cieście boli brzuch :) ale u nas zazwyczaj znika jeszcze ciepłe :) I chyba nikt nie zabroni zabrać troszkę do pracy :)
Nie zamieniajcie masła na margarynę. To właśnie masło nadaje cudownego, maślanego smaku. I delikatności. Ważne jest też, aby wszystkie składniki ciasta miały pokojową temperaturę. Chyba możemy zaczynać :)
Lista składników
na tortownicę 24-26 cm
- 250 g masła – 1 kostka
- gorąca woda – kilka łyżek, na wysokość dołka w maśle
- 3/4 szklanki białego cukru + 50 g na kruszonkę
- 2 cukry wanilinowe 16 g
- 4 duże jajka (5 małych)
- 3 szklanki mąki pszennej + 100 g na kruszonkę
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- cynamon
Krok 1
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Tortownicę smaruję masłem i obsypuję tartą bułką.
Krok 2
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję 1 cukier wanilinowy i cynamon (do smaku, u mnie 1 płaska łyżka). Mieszam i odstawiam.
Krok 3
Z kostki masła odcinam 50 g i odkładam na kruszonkę. Resztę masła wkładam do miski i w środku robię dołek. Zalewam gorącą wodą wysokość dołka (ok 3 cm). Wyrabiam.
Krok 4
Dodaję cukier i cukier wanilinowy i ponownie wyrabiam. Na tym etapie masa może się delikatnie zważyć, ale to normalnie. Nie przejmujcie się tym zbytnio.
Krok 5
Dodaję jajka. Po jednym i ucieram.
Krok 6
Dodaję po trochu mąki i cały czas wyrabiam. Ostatnią szklankę mąki mieszam z proszkiem do pieczenia.
Krok 7
Masę wykładam do formy i wstawiam do piekarnika na 15 min.
Krok 8
W tym czasie przygotowuję kruszonkę. 50 g masła, mąkę i cukier wkładam do blendera i krótko ucieram. Można też zrobić to poprzez ucieranie składników w dłoniach. Jeśli kruszonka będzie wilgotna, należy dodać odrobinę mąki.
Krok 9
Po 15 min pieczenia wysuwam ciasto, posypuję kruszonką. Zmniejszam teraz temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze 45 min.
Smacznego!