FitKuchniaLunchboxy

FIT lunchboxy do pracy, szkoły

FIT lunchboxy do pracy, szkoły

5 super fit sposobów na Tortillę

Posiłki do pracy na cały tydzień (z filmem)

5 sposobów na lunchbox i obiad jednocześnie (na cały tydzień)

 

Nie ma się co rozpisywać. Zapraszam na kolejną odsłonę przepisów “Zamiast kanapki do pracy“. FIT lunchboxy do pracy zostały tym razem podane w takiej formie, że są zrobione z jednego bazowego przepisu. Nie zakładam, że zrobicie jednego dnia wszystkie trzy, ale chcę Wam pokazać, że zdrowe odżywianie nie wymaga dużej kasy, tylko mądrego planowania. A jeśli akurat będziecie chcieli zrobić na śniadanie dla całej rodziny gofry, a dla siebie placuszki do pracy, od razu zróbcie z podwójnej porcji ciasta.

Przepis bazowy na fit lunchboxy

  • 1 szklanka mąki pszennej (albo w wersji bezglutenowej wymieszaj 1/3 szk mąki ryżowej, 1/3 szkl mąki kukurydzianej, 1/3 szkl mąki ziemniaczanej)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (ja pomijam, bo placuszki i tak dostają cukier w postaci dodatków, ale musicie sobie wypróbować smak, cukier można zastąpić innym tolerowanym słodzidłem)
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • szczypta soli

 

Mieszamy najpierw wszystkie mokre składniki. Dodajemy suche i ponownie łączymy. Ciasto będzie miało konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.

Placuszki śniadaniowe

  • przepis bazowy
  • duże jabłko
  • garść rodzynek
  • tahini albo masło orzechowe

 

Smażymy placuszki na suchej patelni na złoto z dwóch stron. Na każdym placuszku układamy krążek jabłka. Smarujemy jabłko masłem orzechowym albo tahini. Posypujemy wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Uwielbiam to połączenie.

Gofry

  • przepis bazowy
  • ulubione owoce
  • można dodać jogurt naturalny

 

Odmierzamy porcje ciasta i w gofrownicy (nagrzanej) smażymy gofry. Nie ma znaczenia jakie kształty im nadamy i tak będą pyszne. Pakujemy w pudełeczko do pracy i koniecznie dodajemy owoce.

Ślimaczki naleśnikowe

  • przepis bazowy (dodajemy mleka)
  • kostka twarogu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • garść żurawiny
  • ulubione owoce

 

Z podanego przepisu bazowego nie upieczemy naleśników, ponieważ ciasto jest bardzo gęste. Musimy więc dolać troszkę mleka, żeby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki. Twaróg mieszamy z syropem klonowym, dodajemy rodzynki. Naleśniki smarujemy serkiem i rolujemy. Kroimy w 1 cm ślimaczki. Odwracamy je i układamy na talerzu. Dekorujemy owocami i ewentualnie cukrem pudrem. Oczywiście w przypadku pakowania do pudełka możemy ten etap pominąć, żeby bezpiecznie wszystko przetransportować.

Smacznego!!!

Udostępnij: