Jesień nieustannie kojarzy mi się z leczo i leczo. Uwielbiam i jadam za często. Jednak o tej porze roku w naszym domu zupy pojawiają się częściej niż zwykle. Na dodatek są to kremy, bo cudownie rozgrzewają. I jeszcze mam wrażenie (a jak mawia mój mąż, z wrażeniem się nie dyskutuje:)), że na dłużej pozostawiają w żołądku uczucie sytości. W dodatku są zdrowe i fit. Dlatego podaję wam przepisy na trzy moje ulubione jesienne kremy. Zupa z awokado to moje ostatnie odkrycie, które powstało z potrzeby chwili. Wpadłam po pracy a w lodówce tylko kulka sera i awokado. Pomysł na tą zupę wydał mi się dziwny ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Mówię wam, obłędnie pyszna! Jestem pewna, że będziecie często po nie tutaj zaglądać.
Koniecznie zajrzyjcie również do Elwiry po kolejne 3 wspaniałe przepisy – KLIK. Z nami jesień i zima wam nie straszne!
ROZGRZEWAJĄCA, KREMOWA ZUPA KREM Z AWOKADO I MOZZARELLI (2 porcje)
- 1 szklanka (250 ml) bulionu (lub wody, trzeba będzie mocniej doprawić zupę)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 liści świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Krok 1
Bulion podgrzewam ale nie gotuję. Zmniejszam grzanie i wkładam kostki sera mozzarelli. Będzie się powoli rozpuszczał.
Krok 2
Awokado obieram i blenduję na gładki mus.
Krok 3
Kiedy ser się prawie rozpuści, dodaję do tego zblendowane awokado. Mieszam i wyłączam grzanie. Dodaję ząbek czosnku, liście bazylii, sos sojowy i wszystko razem blenduję na gładką zupę krem. Przyprawiam solą i pieprzem. Podaję od razu z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
WARZYWNA ZUPA PRZECIEROWA Z MIĘSEM
- 2 podudzia z kurczaka
- 1, 5 l wody
- mrożona mieszanka warzyw – użyłam wiosennej
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- makaron lub grzanki do podania z zupą (1/2 szklanki surowego makaronu na osobę)
Krok 1
Kurczaka myję i gotuję do miękkości w 1,5 l wody. W międzyczasie zbieram ewentualne szumowiny z wody. Jeśli zamierzam podać zupę z makaronem, gotuję go właśnie teraz.
Krok 2
Gdy mięso jest miękkawe, wrzucam całą mrożoną mieszankę warzyw i gotuję pod przykryciem ok 10 min, do miękkości warzyw.
Krok 3
Wyjmuję mięso, zdejmuję skórę, obieram mięso od kości i kroję na drobne kawałki. W ostateczności mięso też można zblendować.
Krok 4
Zupę doprawiam do smaku tylko solą i pieprzem. Jeszcze gorącą blenduję bezpośrednio w garnku. Mleko kokosowe mieszam z odrobiną gorącej zupy i przelewam całość do zupy.
Krok 5
Zupę przelewam do miseczki, posypuję pokrojonym mięsem i podaję z makaronem lub czosnkowymi grzankami.
Cały przepis tutaj – KLIK.
PIKANTNA ZUPA KREM Z DYNI Z PIECZONYM CZOSNKIEM (2 porcje)
- 2 szklanki puree z dyni (przepis tutaj – klik)
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 3 pieczone ząbki czosnku (piekę razem z dynią)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 szkl – 1 szkl bulionu lub wody (w zależności jak gęstą zupę lubicie)
- 2 liście świeżej bazylii
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku (w zależności od przyprawienia bulionu)
Krok 1
Cebulę obieram, kroję w kostkę i przyrumieniam na łyżeczce masła. Robię to od razu w garnku, w którym będę przygotowywała całą zupę. Kiedy cebula zmięknie, dodaję kurkumę, paprykę, imbir, bazylię i mieszam, aż wszystko się połączy. Pięknie to pachnie :)
Krok 2
Po chwili dodaję do garnka puree z dyni oraz obrany, pieczony czosnek. Całość mieszam i chwilkę przysmażam, aby przyprawy połączyły się dobrze z dynią.
Krok 3
Dolewam bulion i sos sojowy, mieszam. Kiedy wszystko się zagotuje, wyłączam grzanie i miksuję ponownie na gładki krem. Podaję z łyżeczką śmietany. Czasami również z czosnkową bagietką :)
Smacznego!
Jeśli jesteśmy przy dyni, możecie również spróbować naleśników (klik) i sałatki (klik).
Dynia wyśmienicie sprawdza się również w muffinach (klik) czy ciastach (klik).
A ja będę miała dla was jeszcze przepisy na przepyszne placuszki z dynią, w dwóch różnych odsłonach.