Bez glutenuFitKolacjaKuchnia

Sałatka ze szpinakiem, dynią i granatem

W pośpiechu dnia codziennego, kiedy już jesteśmy wykończeni i zmęczeni, często zapominamy o zjedzeniu porządnej kolacji. Mnie się naprawdę zdarza, że w ciągu dnia dbam o to, co jem a wieczorem pochłaniam cokolwiek. Ostatnio jednak bardziej przykładam uwagę do swoich nawyków żywieniowych. Planuję, żeby na blogu pojawiało się więcej zdrowych przepisów. Oczywiście będą raczej szybkie w przygotowaniu. Pojawi się jeszcze kilka fajnych zakładek, ale wszystkiego wam nie zdradzę :)

 

Jeśli udało wam się przygotować puree z dyni i przy okazji odłożyć jeden upieczony kawałek, możecie przygotować tę sałatkę bardzo szybko. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście upiekli dynię specjalnie do tej sałatki.

 

Lista składników dla 2 osób

  • 4 garście szpinaku
  • 150 g piersi z kurczaka (jedna mała pierś)
  • 1/2 granatu
  • 1/2 dyni Hokkaido
  • sól, pieprz
  • oliwa z chili
  • sos na bazie octu balsamicznego (lub 1 łyżeczka miodu i 2 łyżki octu balsamicznego)

 

Krok 1

Dynię myję i kroję w plasterki. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia i układam dynię. Smaruję oliwą smakową i piekę w piekarniku ok 15, 20 min w temperaturze 180 stopni.

 

Krok 2

W tym czasie pierś z kurczaka kroję w cienkie paski. Przyprawiam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam dosłownie odrobinę oliwy z chili i smażę na niej kurczaka z obu stron.

 

Krok 3

Na talerzu układam szpinak, upieczoną dynię i kawałki kurczaka. Posypuję ziarenkami granatu. Polewam sosem balsamicznym (jeśli nie macie sosu, zmieszajcie miód z octem balsamicznym). Całość delikatnie jeszcze posypuję pieprzem i solą.

 

Sałatka ze szpinakiem, dynią i granatem

 

 

Udostępnij: