Bez glutenuFitKuchniaObiadPost Dąbrowskiej

Post Dąbrowskiej – PRZEPISY – Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem według postu Dąbrowskiej to moje ulubione jak dotąd danie, zaraz po zupie ogórkowej. Brakuje mi w niej tłuszczu, nie będę owijać w bawełnę. Wciąż pamiętam smak mojej ukochanej kapusty, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Pomijając specyficzny “smak” jakiegoś tłuszczyku, ta kapusta jest bardzo wyrazista i wręcz genialna w swojej prostocie.

Post Dąbrowskiej Przepisy #2

Kapustę robi się bardzo szybko i polecam Wam od razu zrobić większą porcję. Możecie śmiało bowiem dodać ją do zupy z buraka, czy warzywnej, jako wypełnienie. Zapewniam Was, że smakuje to wybornie. Przy siekaniu kapusty nieodzownym pomocnikiem jest dla mnie Szatkownica Hebel V5, którą uwielbiam i każdemu polecam zakupić. Dwie minutki i kapusta już jest w garnku.

Młoda kapusta z koperkiem według postu Dąbrowskiej

Młoda kapusta z koperkiem według postu Dąbrowskiej

Z podanych ilości wychodzi sporo porcji. Spokojnie wystarczy Wam na tydzień dla jednej osoby i na 4 posiłki dla dwóch osób. Jak widzicie nie ma tutaj szaleństwa w przyprawach i składnikach, ponieważ założenia postu mają być proste. Same naturalne składniki i przyprawy. Zdziwicie się, jak dodając tylko sól i pieprz wydobywacie smak potraw. Możecie dodać paprykę w proszku, ale zostawiałbym tą przyprawę do bigosu.

  • 1 średnia młoda kapusta
  • 2 szalotki (może być 1 cebula)
  • cały pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Krok 1

W garnku gotuję niewielką ilość wody i solę ją. Wrzucam szalotki pokrojone w piórka i gotuję. Kapustę szatkuję i naprawdę szatkownica jest tutaj na wagę złota.

Krok 2

Gdy szalotki są miękkie, wrzucam poszatkowaną kapustę i od razu całość dokładnie mieszam, aby wrząca woda sparzyła kapustę zostawiając jej kolor i słodkawy smak. Dodaję pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Duszę pod przykryciem 10 minut.

Krok 3

W tym czasie myję i siekam koperek. Dodaję do kapusty, mieszam i ponownie duszę pod przykryciem ok 10, 15 minut. Może się okazać, że będziecie musieli dusić chwilę dłużej, ale wszystko zależy od waszej ulubionej “chrupkości” kapusty i jej ilości.

Smacznego!

Młoda kapusta z koperkiem według postu Dąbrowskiej

PS. Jeśli chcecie przygotować kapustę poza postem, podsmażcie szalotki na smalcu i dodajcie odrobinę boczku. Pospadacie z krzeseł. Mówię Wam :)

Po inne przepisy z cyklu POST DĄBROWSKIEJ zapraszam Was tutaj.

Cały gotowy jadłospis na pierwszy tydzień postu znajdziecie tutaj.

Udostępnij: