Och jak ja kocham serniki. To jedna z tych pokus, z którymi nawet nie walczę, bo przecież jakieś słabości muszę mieć, prawda? Dlatego dzisiaj, jeszcze przed weekendem spieszę Wam donieść jak zrobić FIT sernik na bezglutenowym spodzie. Nie wiem tylko czy jesteście gotowi na to, że 5 minut Waszej pracy zaowocuje takim cudnym sernikiem, który stanie się i Waszym uzależnieniem :)
Uwaga! Podane składniki są na tortownicę o średnicy 22 cm. Jeśli chcecie zrobić w standardowej blaszce, musicie podwoić ilość składników.
FIT sernik – składniki
Spód
- 1 jajko
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (jak nie mam czasu to nie rozpuszczam, dodaję takie w temperaturze pokojowej 3 czubate łyżki)
- 3/4 szklanki mąki (daję mąkę z białej nieprażonej kaszy gryczanej, ale może być ryżowa, jaglana)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u nas bezglutenowy)
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki ksylitolu
FIT Sernik
- 500 g sera z wiaderka (może być ser półtłusty i trzeba wtedy dokładnie zblendować)
- 250 g jogurtu naturalnego greckiego
- 2 jajka
- 3 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki masła orzechowego (można pominąć, ale ja uwielbiam dać masło z nerkowców)
Krok 1
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, niech się nagrzewa. Tortownicę 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wylepiamy spód foremki. Wstawiamy do piekarnika, aby spód się podpiekła, a w tym czasie my przygotujemy ser.
Krok 2
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Jeśli macie ser w kawałku, zblendujcie najpierw ser z jogurtem, a później dodajcie resztę składników. Przygotowaną masę wylewamy na sĻod i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika, aż sernik ostygnie Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, ale dobrze Was znam i wiem, że nie wytrzymacie :)
Krok 3
Jeśli macie ochotę, możecie zrobić polewę. W tym celu musicie rozpuścić dwie łyżki masła orzechowego z 2 łyżkami oleju kokosowego. Polewamy sernik i wstawiamy do lodówki, aż polewa się zetnie! I już!!!
Smacznego dnia dla Was!