Domowy kebab to wyższa kultura jedzenia. Jest baaaaardzo prosty w przygotowaniu, właściwie robi się sam. Ja podaję nie tylko w formie obiadowej. Często do tak przygotowanego mięsa podaję bagietki, albo wrapy i świeże warzywa, sosy, suszoną cebulkę i każdy gość samodzielnie składa sobie swoje danie z kebabem. Polecam, fajna zabawa :)
Domowy kebab
Podane proporcje wystarczą na danie obiadowe dla 6 osób.
- 3 podwójne piersi z kurczaka
- 2 duże ziemniaki jako podpora do pieczenia
- mała kapusta pekińska
- 2 marchewki
- 10 cm pora
- 1 łyżka majonezu
Marynata
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- Sól
Piersi z kurczaka musimy przekroić na cienkie plastry. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej kurczaka. Ziemniaki myjemy i układamy w naczyniu do zapiekania. 4 wykałaczki do szaszłyków wbijamy do ziemniaków, a na nie nabijamy mięso. Tak przygotowany domowy kebab wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra – dół) i pieczemy przez 100 minut.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę do obiadu, jeśli chcemy podać domowy kebab w formie tradycyjnej. Kapustę pekińską szatkujemy do miski. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w talarki. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy majonez i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowego kebaba wyjmujemy z piekarnika, kroimy bardzo ostrym nożem nie zdejmując z wykałaczek. Podajemy z ziemniakami, frytkami, ryżem i surówką.
Szybkie obiady
Jeśli tematyka szybkich obiadów Was interesuje, polecam również te przepisy:
Szybkie danie jednogarnkowe z mlekiem kokosowym
Pięknego dnia
Angelika
Od samego patrzenia człowiek robi się głodny! Wygląda super i nie mogę się doczekać aż wypróbuję przepis. Napewno też pachnie intensywnie. Najlepsze rozwiązanie to zakup odpowiedniego okapu kuchennego. Jego praca polega na pochłanianiu i całkowitym usuwaniu niepożądanych składników, które znajdują się w powietrzu.
W takim czasie i w takiej temperaturze to z drobiu wychodzi suchy wiór.
To zdecydowanie najlepszy przepis na domowy kebab, na jaki do tej pory trafiłam:) Dodam, że parę ich już przerobiłam:D Kto się zastanawia czy warto go zrobić, niech nie myśli, tylko robi:)
Wspaniały przepis, chętnie wypróbuję go na sobotni wieczór ze znajomymi. :-)
Muszę koniecznie wybrobowac ?
Eee w kebabie najlepsze jest to że ktoś go robi, ja tylko zamawiam. Więc zapewniam panią że jeśli ktoś lubi to zamowi i to nie raz a na pewno nie nigdy więcej
Kebab z piersi kurczaka i przestałem czytać dalej. Co to ma wspólnego z kebabem? To nawet gyros nie jest, bo ten się robi z uda kurczaka, a nie z piersi. Smaczne może być, ale kebab to to nie jest. ?
Wygląda przepysznie ? ciekawy pomysł ?
Super przepis i pomysł ?
Super pomysł! Dziękuję!
Uwielbiam twoje przepisy. Nie wiem komu dziękować że tutaj jesteś.
Wow! Wspaniały pomysł i wykonanie! Kiedyś na pewno zrobię. :*