Bez glutenuFitKuchniaObiad

Jak zrobić soczystą karkówkę? Zapiekanka z ziemniakami, najlepszy obiad pod słońcem!!!

Zdarza się, że piszecie do mnie jak zrobić soczystą karkówkę, co zrobić na szybki obiad, albo co polecam na obiad, który robi się sam. A jeśli Wam powiem, że mam dla Was przepis, który zawiera w sobie odpowiedzi na te wszystkie 3 pytania? Przepis jest bardzo uniwersalny i jeśli tylko raz go zrobicie, będziecie wiedzieli o czym mówię. Wystarczy dodać inne warzywa, zalać całość śmietaną kremówką, zamiast ziemniaków dodać surowy ryż i już macie zupełnie inne danie.

Jak zrobić soczystą karkówkę? Zapiekanka z ziemniakami

Przepis na 6 osób, piekarnik nagrzej do 190 stopni, przygotuj patelnię i naczynie do zapiekania

  • 1 kg karczku
  • olej do obsmażenia
  • masło do podsmażenia warzyw
  • sól
  • 1 duża cebula
  • 8 dużych ziemniaków
  • 4 duże marchewki
  • 2 papryki (kolor dowolny)
  • 3 ząbki czosnku

 

Marynata

  • 2 łyżeczki musztardy (najlepsza jest miodowa, ale smak dopasujcie do siebie)
  • 1 łyżeczka miodu (chociaż uwielbiam też dodać syrop klonowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • domowa przyprawa do mięsa klik (albo dowolna ulubiona przyprawa, ewentualnie dowolne przyprawy, takie jak wędzona papryka, curry, pieprz, sól itd)
  • 3 łyżki oleju

 

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Mięso obtaczamy w niej bardzo dokładnie. Na patelni roztapiamy masło, ewentualnie olej i smażymy każdy kawałek mięsa z obu stron. Tylko przez chwilę. Zdejmujemy z patelni i ją myjemy.

Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w talarki o grubości ok 8 mm. Ziemniaki i marchewkę podsmażamy na patelni na maśle i delikatnie solimy. Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę i paprykę, na to porcję warzyw, mięso i jeszcze raz to samo. Jeśli nasze naczynie ma pokrywkę, należy je przykryć, chociaż nie jest to konieczne. Bez pokrywki górna warstwa mięsa będzie po prostu bardziej przypieczona. Całość pieczemy 70 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym.

Jeśli to danie chcecie przygotować sobie na następny dzień, pieczcie je 50 min, a później 20 przed podaniem po wyjęciu z lodówki.

Jak zrobić soczystą karkówkę, zapiekanka z ziemniakami, szybki obiad, co na obiad

Smacznego!!!

Udostępnij: