Największym wyzwaniem są dla mnie zdrowe kolacje. Tutaj niestety rzadko coś planuję i kończy się to różnie. Z waszych wiadomości i komentarzy wynika, że nie jestem z tym problemem odosobniona. Dlatego podaję wam dzisiaj na tacy 5 przepisów na FIT kolacje. Moje ulubione i bardzo szybkie do przygotowania.
Jeśli dobrze to zaplanujecie i połączycie z gotowymi jadłospisami na śniadania i lunche do pracy (tutaj, tutaj, tutaj), uda wam się stworzyć tygodniowy jadłospis. Od śniadania po kolację.
Sałatka z rukolą, serem pleśniowym i figami
Lista składników
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki słonecznika
- 1/2 sera pleśniowego
- 3 figi
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
Miód i ocet mieszamy razem tworząc dresing do sałatki. Na talerzu układamy rukolę a niej plasterki sera pleśniowego. Figi myjemy i kroimy na połówki. Układamy na talerzu. Jeśli nie lubicie fig, zastąpcie innymi ulubionymi owocami. Posypujemy słonecznikiem, który możemy wcześniej podprażyć na suchej patelni. Polewamy dresingiem. Smacznego :)
Makaron z cukinii z warzywnym sosem
Lista składników
- 1 cukinia
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki zielonej fasolki (daje mrożoną)
- 1/2 szklanki różyczek brokuła
- 1 – 1/5 szklanki wody lub bulionu
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Kurczaka gotujmy w wodzie lub bulionie do miękkości. Wrzucamy fasolkę i brokuły i gotujemy całość, aż warzywa zmiękną. Jeśli wyparowało mało wody, troszkę odlewamy ale jej nie wylewamy. Całość blendujemy na gładki sos a jeśli jest za gęsty dolewamy wodę lub bulion, które wcześniej odlaliśmy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym (lub wedle uznania). Cukinię myjemy i za pomocą obieraczki robimy z niej makaron. Wrzucamy na osolony wrzątek dosłownie na chwilkę aby zmiękła. Cukinię wykładamy na talerz i polewamy warzywnym sosem. Smacznego :)
Sałatka z kurczakiem, cebulą i sałatą lodową
Lista składników
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1/2 małej sałaty lodowej (2 szklanki pociętej)
- 1/2 cebuli
- 1 pomidor
- 1/2 papryki
- przyprawy do kurczaka (u mnie sól, pieprz, papryka w proszku)
- ocet jabłkowy do skropienia sałatki
Pierś z kurczaka kroimy w plasterki i przyprawiamy. Smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Sałatę kroimy i układamy na talerzu. Cebulę kroimy w piórka, pomidora w kostkę a paprykę w drobne kawałki. Wszystko to układamy na sałacie. Skrapiamy octem jabłkowym i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Na wierzchu układamy usmażonego kurczaka. Smacznego :)
Szybkie krewetki z grilla
Cały przepis na krewetki TUTAJ.
Sałatka ze szpinakiem, dynią i granatem
Cały przepis na sałatkę TUTAJ. Dynię można zastąpić brzoskwinią.
O człowieku. Co jeden to lepszy.