Bez kategorii

Zupa koperkowa, dietetyczna

Lekka i delikatna. Taką ją uwielbiam. Taką ją pamiętam. Ulubiona zupa mojego dzieciństwa. Koperek może być świeży lub mrożony. Suszony zdecydowanie odpada. Natomiast dodatek jajka uszlachetnia zupę i pasuje wyśmienicie. Bardzo lubię podawać zupę z tostami francuskimi, czyli chlebem opiekanym w jajku.

 

Podstawą zupy jest domowy bulion, który staram się mieć zawsze mrożony. Jeśli jednak nie macie bulionu, ugotujcie 2 marchewki i 1 opiekaną cebulę w 1,5 l wody. Gdy marchew będzie prawie miękka postępujcie dalej jak w filmie.

 

 

Lista składników

na 2 l zupy

  • 1,5 l bulionu (najlepiej domowego, albo wody)
  • 2 marchewki z bulionu
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 albo 3 łyżki siekanego koperku
  • 1 jajko i 1 łyżka wody
  • ok 100 g śmietany 12%

 

Krok 1

Bulion podgrzewam a w tym czasie ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do bulionu i gotuję do miękkości, ok 20 min.

 

Krok 2

Marchewkę z bulionu kroję w kostkę i dodaję do zupy. Koperek siekam i wrzucam do garnka. Przykrywam i chwilę gotuję.

 

Krok 3

Jajko roztrzepuje z łyżką wody w małej miseczce i wlewam do zupy bardzo wolnym strumieniem.

 

Krok4

Do śmietany wlewam odrobinę zupy, mieszam i wlewam do garnka. Jeśli podstawą zupy nie był dobrze doprawiony bulion, teraz warto zupę doprawić solą oraz pieprzem.

 

_MG_2807

Smacznego!

 

 

Udostępnij: