Łazanki to nic innego jak rodzaj makaronu. Takie małe kwadraciki, bez problemu dostępne w sklepie. W kuchni polskiej podaje się je najczęściej z kapustą, grzybami, mięsem i kiełbasą. Przynajmniej wg Wikipedii :)
Jednak dla mnie łazanki to po prostu potrawa, która łączy kapustę z makaronem i kiełbasą. Takie mam wspomnienie z dzieciństwa. I kiedy kilka lat temu ktoś poczęstował mnie kwadratowym makaronem z kiszoną kapustą i grzybami, naprawdę nie mogłam uwierzyć, że mówimy o tej samej potrawie. Zawsze robię ją tak, jak robiła moja mama. Dodałam tylko sos sojowy, ale można go pominąć. Uwielbiam zapach kapusty, choć niektórzy twierdzą, że to nie zapach :)
To danie śmiało można przygotować w wersji bezglutenowej. Robię tak za każdym razem i pokazuję to w filmie. Wybieram tutaj jednak makaron ryżowy. Kukurydziany nam w tym połączeniu nie smakuje. I wybieram bezglutenową cienką kiełbasę. Na szczęście już coraz częściej są one dostępne.
Łazanki są też pyszne następnego dnia, po odgrzaniu na patelni. Zawsze robię większą porcję i zabieram sobie do pracy jako lunch. Jeśli jednak nie potrzebujecie takiego gara łazanek, albo robicie po raz pierwszy, zmniejszcie składniki o połowę. A później będzie pysznie.
Lista składników
- 1 biała kapusta ok 2,5 kg
- 1 opakowanie makaronu np. świderki 500 g
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 kg cienkiej kiełbasy
- 1/2 łyżki soli plus sól do gotowania kapusty i makaronu
- 1/4 łyżki pieprzu
- 2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)
- olej ok 6 łyżek
Krok 1
Kapustę drobno siekam i wrzucam do garnka. Dodaję 1 łyżkę soli i zalewam wodą do wysokości kapusty. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 2
Gotuję pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Po 30-35 min powinna być już gotowa.
Krok 3
W między czasie kiełbasę kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Dodaję 3 łyżki oleju i smażę pod przykryciem na bardzo słabym ogniu. Kiełbasa nie może się przypiec. Ma jedynie puścić tłuszcz i zmięknąć.
Krok 4
Gotuję też makaron w osolonej wodzie, ja wybieram zawsze świderki. Po ugotowaniu odcedzam i przelewam ciepłą (a nie zimną) wodą.
Krok 5
Gdy kapusta jest już miękka, odcedzam ją. Do gorącej kapusty dodaję kiełbasę z tłuszczykiem. Mieszam dokładnie i jeśli wydaje się zbyt sucha, dolewam 3 łyżki oleju. Można dodać roztopionego smalcu.
Krok 6
Dodaję gorący makaron i wszystko dokładnie mieszam.
Krok 7
Dodaję 1/2 łyżki soli i 1/4 łyżki pieprzu czarnego a także sos sojowy. Gdybyście zrezygnowali z sosu, konieczne może się okazać dodanie jeszcze odrobinę soli. Mieszam i zajadam.
Smacznego!
Jestem ciekawa w jakiej formie wy znacie łazanki. Robiliście kiedyś? W ogóle o nich słyszeliście?
Czasem najprostsze dania są najsmaczniejsze☺a zwłaszcza te które kojarzą nam się z domem rodzinnym☺
Wstyd się przyznać, że ja o łazanka myślałam tylko w kategorii kwadratowego makaronu z kiełbaską i kapustą, nie pomyślałam, że można równie dobrze i smacznie to danie przyrządzić np z makaronem świderki. Dziękuję za ten przepis. Na pewno wypróbuję :) P.S. Piękne zdjęcia na blogu, mój przy Twoim wygląda marnie ;)