Jest podobno taka zasada, że jak nie umiesz, to nie żartuj. Szybko więc mi przeszło, żeby opowiedzieć jakiś kawał o jesieni, bo mam tendencję do palenia dowcipów. Poza tym, jesień sama jest jak wielki żart, bo ciągle raczy nas deszczem i wiatrem, wiatrem i deszczem i jedyne o czym się marzy, to koc, kakao, dobry film i fajna ekipa znajomych. Nie mówicie mi, że macie inaczej, bo kiedy tak leje za oknem, ciężko mi będzie uwierzyć, że macie inny scenariusz na zbliżający się weekend.
W weekend szczególnie staram się znaleźć czas na życie. Ograniczam czas spędzony na gotowaniu, nie stoję przy prasowaniu, nie myję okien. Robię za to szybkie przekąski, zabieram rodzinę na spacer, a wieczorem zapraszam gości i miło spędzamy czas. Jesienią nadrabiamy zaległości w kabaretach, których latem nikt nie ma czasu oglądać. Jeśli więc i Wy macie podobny plan na weekend, podrzucam Wam prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. A do tego wyśmienity sos z ogórków korniszonów z czosnkiem marki Krakus.
Ogórki korniszony z czosnkiem to wyrazista postać ogórków marynowanych. Dzięki swojej cudownej marynacie są idealną przekąską i dodatkiem do dań, a także podstawowym składnikiem koreczków imprezowych, czy sałatek. Ja poszłam krok dalej i przygotowałam sos na bazie ogórków. Bajecznie prosty i wyrazisty w smaku.
Sos ogórkowy
- Ogórki korniszony z czosnkiem Krakus
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy majonez, jogurt i wędzoną paprykę. Jeśli lubicie mocne czosnkowe doznania możecie dodać do sosu czosnek z zalewy ogórkowej. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy, aż smaki się przegryzą. W tym czasie przygotowujemy przekąski.
Szybkie przekąski z szynką
- Blat ciasta francuskiego
- szynka
- ser żółty
- żółtko
- czarnuszka albo sezam do posypania
Ciasto rozkładamy na zimnej blaszce z piekarnika. Na połowie blatu układamy szynkę i ser żółty. Przykrywamy drugą połową ciasta. Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką albo sezamem. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podajemy ciepłe z sosem ogórkowym.
Smacznego!!!
Wpis powstał w ramach współpracy z firmą KRAKUS
fenomenalne! a sos ogórkowy bije na głowę