Dzisiaj postanowiłam poszaleć. Słyszałam kiedyś, że jakie śniadanie, taki cały dzień. Skoro sobota czy niedziela mają sprawić, żebyśmy czuli się wyjątkowo, odpoczęli, wyciszyli się i cieszyli się czymkolwiek, co sprawia nam frajdę, zacznijmy od śniadania, które jest odpowiedzią na te nasze potrzeby. Każdą z tych propozycji możecie przygotować osobno. Sałatka świetnie sprawdzi się również jako lunch czy kolacja. Są to również idealne propozycje na przekąski na imprezę – inne propozycje tutaj.
PIZZERINKI Z PROSCIUTTO I RUKOLĄ NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Możecie je również przygotować na standardowym cieście drożdżowym, ale ja lubię ułatwiać sobie życie i skracać czas przygotowania do minimum. No dobrze, prawda też jest taka, że uwielbiam ciasto francuskie więc każdy pretekst jest dla mnie dobry, żeby wyciągnąć je z lodówki i coś z niego wyczarować. Ważne jest tylko, żeby zjeść pizzerinki ciepłe.
Lista składników
- 1 blat ciasta francuskiego
- 6 plasterków szynki Prosciutto
- 6 plasterków żółtego sera
- 10 kaparów
- 10 oliwek
- 6 garści rukoli
Sos
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3/4 łyżki cukru brązowego
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- szczypta soli
Krok 1
Zaczynam od sosu. Czosnek ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję resztę składników, mieszam i odstawiam.
Krok 2
Blat ciasta układam na blaszce i za pomocą miseczki lub talerza wycinam kółka.
Krok 3
Kółka smaruję sosem pomidorowym i układam na nich kapary oraz oliwki w plasterkach. Posypuję kawałkami sera.
Krok 4
Piekę w piekarniku nastawionym do 220 stopni przez 10-15 minut, w zależności od średnicy kółek.
Krok 5
Zaraz po upieczeniu układam szynkę i rukolę. Serwuję od razu! Smacznego!
MELON Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ – JAKO PRZYSTAWKA LUB PRZEKĄSKA
Do tego dania najbardziej nadaje się melon siatkowy, inaczej kantalupa. Jest zielonkawy z zewnątrz a pomarańczowy w środku (chociaż spotkałam już nawet zielone). Pomijając jego cudowny kolor, który pięknie kontrastuje z szynką i rukolą, jest to najdelikatniejszy melon. Bardzo kremowy i słodki. Mój ulubiony :) Takie danie jest idealne na przystawkę i tak właśnie podawane jest w restauracjach. Jednak ja uwielbiam również podawać je jako przystawkę lub po prostu jako samodzielną sałatkę na lunch lub kolację. Dzisiaj spełnia rolę 1/3 części naszego śniadania na wypasie :)
Lista składników
- 1/2 pomarańczowego melona
- 4 plasterki szynki parmeńskiej Prosciutto
- 10 kuleczek mozzarelli mini
- garść rukoli
- kremowy sos balsamiczny
Krok 1
Z melona łyżką wydrążam pestki. Kroję na ósemki. Odcinam z każdej strony skórkę, ale środek pozostawiam nienaruszony (patrz na filmie). Dzięki temu łatwo będzie zjeść każdy kawałek, bez brudzenia buzi :)
Krok 2
Na talerzu układam garść rukoli i kuleczki mozzarelli. Obok kawałki melona a na każdym z nich plasterek szynki parmeńskiej.
Krok 3
Polewam do smaku sosem balsamicznym ale nie jest to konieczne.
SZYBKA SAŁATKA Z MELONEM I SZYNKĄ
Tutaj słowa są zbędne. Jeśli lubicie szybkie sałatki, szynkę i połączenie tego z owocami, powinniście spróbować. Zamiast melona można dać mango a rukolę zastąpić szpinakiem.
Lista składników
- solidna garść rukoli (albo szpinaku, miksu sałat)
- 1/2 melona żółtego (moja połowa miała 1/2 kg)
- kilka kulek melona pomarańczowego (niekoniecznie)
- 1 garść ziaren słonecznika
- sos balsamiczny
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- kilka plasterków twardego sera, na przykład Sera Iberico
- bagietka czosnkowa
Krok 1
Z melona usuwam ziarenka, za pomocą łyżki.
Krok 2
Na talerzu układam rukolę i skrapiam solidnie sosem balsamicznym.
Krok 3
Układam szynkę oraz ser. Posypuję słonecznikiem. Dodaję kulki melona. Jeśli mam, również pomarańczowego. Ponownie skrapiam sosem. Dekoruję świeżą bazylią. Podaję z pieczywem czosnkowym.
Uff! Dobrnęliście ze mną do końca? Jeśli tak, całuję was mocniutko, bo napracowałam się przy tym wpisie i cieszę się, że tutaj ze mną jesteście. Jeśli wam się podoba, zalajkujcie i poślijcie dalej w świat. Dziękuję!!!
No dobrze. Tutaj już nie można nic więcej pisać. Życzę wam smacznego śniadania i pięknej soboty kochani. Wy również możecie mi czegoś miłego życzyć. Mua!
Produkty do przepisów dostarczyły Delikatesy Internetowe Alma 24.
ha czyli jednak miałam rację z tym ciastem francuskim :)
Przejrzałaś mnie :)
Wpadłabym do Ciebie na takie śniadanie…
Zapraszam, Kawę czy herbatę do tego? :)