Za Waszą namową wraca seria „zamiast kanapki do pracy” i dzisiaj klasyczna odsłona słoików. Słoiki do pracy zyskują na popularności i sama przyznam, że dzięki przygotowaniu tego filmu poczułam powiew wiosny podczas tej zimy :) Co tydzień pojawi się nowy film o tej tematyce, co osobiście bardzo mnie cieszy, bo moim celem na nowy rok było właśnie postawienie kanału na nogi. Możecie subskrybować go TUTAJ, a dzięki naciśnięciu dzwoneczka przy subskrypcji będziecie mieli powiadomienia o każdym nowym filmie.
Słoiki do pracy – 3 propozycje na sałatki
Sałatka z makaronem
Sos
- mały jogurt
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- zioła do sałatek
- sól, pieprz (lub inne przyprawy do smaku)
Sałatka
- garść makaronu suchego (ok 3 łyżek po ugotowaniu, można wykorzystać pozostałość po obiedzie)
- rukola
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 kulka sera Mozzarella
- 1 łyżeczka orzeszków pini (lub innych nasion)
Wszystkie składniki sosu mieszkamy w miseczce. Wlewamy sos na spód słoika, na niego układamy ugotowany makaron. kolejne warstwy tworzą kolejno pokrojone pomidorki koktajlowe, rukola, pokrojona w kostkę Mozzarella i ponownie rukola. Całość posypujemy orzeszkami. Gotowe! Jeśli zabieracie sałatkę w pudełeczku, sos weźcie do osobnego małego pojemniczka i polejcie sałatkę przed jedzeniem.
Sałatka z pomarańczą
Dresing
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu (lub syropu klonowego)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju (może być smakowy)
- 1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Sałatka
- 3,4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- rukola
- pestki dyni
- 4, 5 rzodkiewek
- kawałek pomarańczy (ja dodałam również gruszkę)
Składniki dresingu mieszamy razem. Na dnie słoiczka układamy ugotowaną kaszę jaglaną. Wkładamy na nią trochę rukoli, posypujemy pestkami dyni, pokrojoną w kostkę rzodkiewką i przykrywamy kolejną warstwą kaszy. Ponownie układamy rzodkiewkę i owoce. Całość zalewamy dresingiem, ozdabiamy rukolą i pestkami słonecznika. Gotowe!
Sałatka z awokado i rodzynkami (uwielbiam!!!)
Za sos posłuży zalewa z suszonych pomidorów.
- 1/2 awokado
- garść rodzynek
- garść żółtego sera pokrojonego w kostkę
- garść słonecznika
- 3,4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- rukola
- 1/2 gruszki
- 3 suszone pomidory z zalewy
- łodyga selera naciowego, albo kilka grzanek (można w ogóle pominąć)
- natka pietruszki albo szczypiorek
Sałatkę układamy warstwowo w słoiku, ale proponuję kaszę ułożyć na samym spodzie. Górę sałatki posypujemy słonecznikiem i szczypiorkiem albo natką pietruszki. Kaszę jaglaną można zastąpić kuskusem albo kaszą jęczmienną. Gotowe!!!
Smacznego!!!