Kiedy mam ochotę na szybkie ciasto, zazwyczaj jest to sernik. Kiedyś myślałam, że to najtrudniejsze ciasto świata. Dopóki nie zrobiłam go pierwszy raz. Mam kilka swoich ulubionych, np TEN z mlekiem w proszku, który jest delikatny jak pianka. Dzisiaj jednak przepis na sernik kajmakowy. Słodki i mazisty. Nie robiłam tym razem do niego żadnego spodu, ale biszkoptowy będzie pasował tutaj idealnie.
Ponieważ do sernika potrzebujemy tylko połowę kajmaku z puszki, pomyślałam, że z pozostałej części zrobię kuleczki ryżowe. Wielu z was znane pod nazwą “szyszki”. Ja pamiętam ten smak ze szkolnego sklepiku. W garnku podgrzałam 1/3 kostki masła i dodałam kajmak. Dobrze wymieszałam a kiedy cukier z masy już się rozpuścił, zestawiłam z gazu. Masa musi troszkę przestygnąć. Wtedy dodajemy do niej 22 łyżki ryżu preparowanego. Mieszamy i robimy kuleczki. Żeby szło to sprawnie, można dłonie zwilżyć wodą. Kuleczki układamy na desce i wkładamy do lodówki, żeby zastygły. Posłużyły mi do dekoracji sernika, ale zaraz po zdjęciu, zniknęły bardzo szybko. Uwielbiam ten smak dzieciństwa.
LISTA SKŁADNIKÓW
- 6 jajek
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1 budyń śmietankowy 40 g bez cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 g masy kajmakowej (u mnie krówkowa)
Krok 1
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra – dół. Jajka w całości ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Krok 2
Do ubitej piany dodajemy budyń (w proszku) i masło i ponownie ucieramy przez chwilkę. Dodajemy cały ser i teraz już bardzo delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników, żeby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Wtedy sernik bardzo by nam urósł ale też mocno opadł.
Krok 3
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy kajmak i miksujemy aż połączy się z resztą.
Krok 4
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarujemy). Wylewamy najpierw masę śmietankową a następnie kajmakową i za pomocą łopatki delikatnie je łączymy.
Krok 5
Pieczemy najpierw przez 40 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszamy grzanie na 160 stopni i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Krok 6
Po tym czasie wyłączamy piekarnik ale nie otwieramy go, dopóki sernik nie ostygnie. Zimny sernik przekładamy na noc do lodówki.
SMACZNEGO!!!
A jaki jest wasz ulubiony sernik?
Zrobilam,jest świetny ??
ale mi przypomniałaś, aż się głodna zrobiłam :)
:-) Jedynie żałuje że na tak krótko starczył – zniknął w mgnieniu oka!takie pytanko (dopiero po upieczeniu się zorientowałam) należało do niego dodać spód biszkoptowy? Zrobilam bez ;-)
Bez spodu, wszystko zrobiłaś idealnie :)
Tym razem pierwszy raz zrobiłam ze spodem :-D pyszny :-D
Ale mnie skusiłaś :* mój przepis na szyszki na leniwca: krówki na ciepło+ ryż “dmuchany”, po wymieszaniu do pudełka, do lodówki, potem kroję w kostkę ;)
super patent :)
Ślinotok… Nie lubię serników ale to zdjęcie do mnie woła :)
Uciekaj :)
Zdjęcia są takie ostre i na tym nowym szablonie naprawdę wyglądają super. Sernik wygląda jak namalowany.
Dziękuję
u nas mówi się na to szyszki :)