Od dawna marzyłam o robieniu domowych wędlin. Oczywiście radzę sobie bez specjalistycznych pomocy kuchennych, ale z faktu, że w mojej kuchni pojawił się szynkowar, ucieszyłam się jak dziecko. Od kilku dni niezmiennie tworzę rolady, schaby i szynki, którymi później obdarowuję najbliższych. Uwielbiam robić jadalne prezenty. Schab, który przygotowałam tym razem, jest idealny na ciepło jako danie obiadowe. Kroimy go w grube plastry i polewamy ciemnym sosem. Podany z puree z kalafiora czy ziemniaków, jest idealnym rodzinnym obiadem. Schab podany na zimno jest świetną alternatywą dla kupnych wędlin. Schab ze śliwką z szynkowaru jest soczysty i doskonale zwarty. Dzięki temu nie rozwala się przy krojeniu. Do swojej ulubionej marynaty, dodałam przyprawę do piernika. Szkoda, że nie czuliście jak ona pachniała, kiedy nacierałam nią mięso. Ale jeszcze nic straconego, ponieważ właśnie w tej chwili podaję wam przepis, który jeszcze dzisiaj możecie wypróbować w swojej kuchni.
Jeśli nie macie szynkowaru, polecam cierpliwie czekać na koniec wpisu i wziąć udział w konkursie :) Nie zostawię was tak samych!
Lista składników
- 1,5 kg schabu bez kości w kawałku
- 2 garście suszonych śliwek bez pestek
- 4 ząbki czosnku
Marynata
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1, 5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
Krok 1
Za pomocą noża robimy nacięcie w środku schabu na wylot. Do środka wkładamy suszone śliwki, dbając o to, aby były ułożone bardzo ciasno. Tak nadziany schab, nakłuwamy nożem w kilku miejscach i w powstałe otwory wkładamy całe ząbki czosnku (oczywiście obrane).
Krok 2
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Kiedy się połączą, starannie nacieramy marynatą cały schab.
Krok 3
Do szynkowaru wkładamy woreczek, który jest dołączony do zestawu (albo woreczek na mrożonki). Delikatnie wkładamy do niego szynkę i zakręcamy szczelnie. Zamykamy szynkowar zgodnie z instrukcją obsługi.
Krok 4
Na dno wysokiego garnka układamy ściereczkę, a na niej stawiamy szynkowar. Wlewamy do garnka wodę do wysokości mięsa w szynkowarze. Stawiamy na gazie. Musimy pamiętać, że woda nie powinna się gotować. Schab musi się tylko zaparzyć. Idealna temperatura do przygotowania schabu to 80 stopni C. Warto to kontrolować za pomocą termometru (dołączony do zestawu). Schab parzymy przez półtorej godziny.
Krok 5
Po tym czasie szynkowar wyjmujemy się z garnka i odstawiamy do wystudzenia. Nie otwieramy go jeszcze. Wystudzony szynkowar wkładamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z niego mięso. jeśli ma być na kanapki na zimno, kroimy ostrym nożem na cienkie plastry. Jeśli chcemy podać jako propozycja obiadowa, kroimy na grube plastry, podsmażamy na oleju koko na patelni i polewamy sosem.
A teraz obiecany KONKURS!!!
NAGRODĄ JEST SZYNKOWAR BIOWIN
ZASADY
1. Zajrzyj na stronę https://www.sklepogrodniczy.pl/blog/szynkowarchallenge2
2. Przeczytaj trzy zamieszczone tam przepisy.
3. Wróć tutaj i napisz w komentarzu, który przepis jest twoim zdaniem najlepszy i dlaczego to właśnie ty powinnaś wygrać szynkowar.
To PROSTE, sama widzisz :)
Bawimy się od dzisiaj do dnia 25.12.2016, a ogłoszenie wyników podam w ciągu 3 dni roboczych.
POWODZENIA :)
Edit. Wygrywa Katarzyna116. Gratuluję i proszę o kontakt w celu podania adresu do wysyłki.
Ooo.
Dziękuję. :)Będziemy z niego bardzo często korzystac. Już się nie mogę doczekac.
Szynka z indyka i kurczaka :) Jestem wielką fanką drobiu w prawie każdej postaci, delikatne mięso, pycha :) Zrobić własną wędlinę w dzisiejszych czasach to najlepsze rozwiązanie, w szczególności jeżeli ma się dzieci i dba się o to co się je :) A co najważniejsze wszystkie składniki są łatwo dostępne, nie trzeba dodatkowo szpikować super wzmacniaczami! Ponadto postanowiłam zmienić siebie i zadbać o swoją figurę :) Wygrana zmotywuje mnie do częstszego przygotowywania domowych wędlin dla siebie i rodziny :D
Według mnie przepis nr 3 najlepszy. Uwielbiam kurczaka i indyka :)
Chciałabym wygrać szynkowar dla mojego kochanego taty. Robi sam szynki. Widzę ile serca w to wkłada nawet przy mrozie -15 stopni stoi na dworze i je wędzi. Z takim szynkowarem wszystko było by łatwiejsze a przede wszystkim tatuś już by nie zmarzl.
Moim zdaniem najlepszym przepisem jest przepis na szynkę z karkówki i boczku wędzonego, który bardzo chciałabym zrobić u siebie w domu. Karkówka to dość tłuste i twardawe mięso i oprócz karkówki z grilla rzadko pojawia się u nas w kuchni mimo, że ją bardzo lubimy. Chciałabym zobaczyć inne oblicze tego mięsa, móc je przygotować i cieszyć się jego smakiem, dlatego to właśnie ja powinnam wygrać ten fantastyczny sprzęt jakim jest szynkowar aby karkówka gościła u mnie częściej niż tylko w sezonie grillowym i bym mogła zachwycić swoich domowników czymś nowym i wyjątkowym w smaku :)
przepis nr trzy jest dla mnie! a w zasadzie dla mojej corki,która id pewnego momentu odmówiłam mi wszelkiego jedzenia,między innymi wędliny. Walczę z nią i tak sobie myślę,że domowe sposoby by ją przekonały,robiłybyśmy razem pyszne wędliny?
Wybieram przepis numer jeden nie
dosc ze jest najprostszy to i najtańszy.
Wiesz przy 2 dzieci 4 lat i 1,5 to żadne mielenie wszystkich skladnikow w grę nie wchodzi chyba ze naprawdę oaza spokoju dzieci i lepiej niz na melisie….. W dodatku skladniki sa raczej na każda kieszeń czy bogaty czy ubogi to i tak smakowac będzie !
Nawet dzieciakom…. W dodatku jak dorzucę do tego szybkowar to cały dzien laba:) i pojedzeni wszyscy i zadowoleni i dzieci wybawione !
Same plusy !
A boczusszs to mmmmmm niebooo
Bardzo przypadl nam do gustu przepis nr 3, delikatny i lekki kurczaczek z indykiem.Pychotka.Wlasnie na swieta przygotowalam schab posypany przyprawa piernikowa, faszerowany oscypkiem i boczkiem :) upieczony w piekarniku …. A szkoda, ze nie mam szynkowaru, bo przygotowalabym wlasnie takie szyneczki w taki sposob. Mam dwie male coreczki, nie kupowalabym gotowych wyrobow tylko robilabym wlasne, dlatego bardzo bym chciala wygrac, byloby to bardzo zdrowe dla dzieci i dla calej naszej rodzinki :):)
Najlepszy przepis – MIELONKA WIEPRZOWA. Dlaczego akurat ten?
W sklepach praktycznie nie ma dobrych mielonek. Wybór jest ogromny (od wszelkich konserw do niepaczkowanych mielonek kupowanych na wagę). Nie mają one jednak nic wspólnego z pysznymi konserwami, jakie były kiedyś. Kupowane wędliny są po prostu niesmaczne, wszystkie smakują podobnie. Używając szynkowaru, miałabym szansę korzystać z gotowych mieszanek przypraw albo eksperymentować samemu i nawet prostą mielonkę przygotowywać na kilkanaście różnych sposobów. O ile w kupowanych szynkach widać, że są one z mięsa, w mielonkach tak naprawdę nie ma szans stwierdzić, z czego są one zrobione. Wydaje mi się, że z tego powodu są tak bardzo niedoceniane i traktowane jak wędlina gorszego sortu. A przecież dobrze zrobiona, ze świeżego, starannie przygotowanego mięsa może być nawet lepsza od wszelkich szynek czy polędwic. Jeśli chodzi o domowe wędliny – sama produkowałam już pieczone rolady z boczku, schaby czy pasztety, do których potrzebny jest tylko piekarnik. Przez brak sprzętu nigdy nie próbowałam zrobić domowej mielonki. Chciałabym mieć okazję udowodnić, że dobrze przygotowana, mielonka może nie tylko być pyszna, ale też zdrowa i apetyczna, godna polecenia dla każdego a na dodatek dużo tańsza niż wędliny sprzedawane jako teoretycznie „wysokiej jakości” – jak moim zdaniem przereklamowane wędliny szwarcwaldzkie, parmeńskie czy szynki serrano.
Właśnie dlatego to ja powinnam wygrać – na pewno będę aktywnie korzystać z nagrody i dostanę szansę udowodnić wszystkim (a przynajmniej moim najbliższym ;) ) że domowa mielonka może być pyszna, zdrowa i konkurować z najlepszymi wędlinami. Domowa wędlina jest poza tym dużo trwalsza od kupowanej.
W pierwszej kolejności chciałabym wypróbować Twój przepis. Jeśli chodzi o tamtą stronę to najbardziej podoba mi się przepis nr 1 na karkówkę. Chciałabym wygrać, ponieważ, zaczynamy zdrowe odżywianie, bez chemii, bez konserwantów. Mój mąż lubi takie mięska, więc byłoby to dla mnie ułatwieniem w przyrządzaniu dla niego potraw:)
Najbardziej podoba mi się przepis nr 3, ponieważ lubię delikatny smak drobiu. A połączenie mięska z kurczaka i indyka… pycha ;)
Chciałabym wygrać szynkowar, bo takie swoje „własnoręcznie” zrobione wędliny, to najlepsze co możemy zjeść. W ogóle nie ma porównania do sklepowych wędlin. Po prostu wiem, co jem :)
Najbardziej podoba mi się twój przepis ? Ale z tamtej strony chciałabym zrobić 2. Chciałabym wygrać, ponieważ zaczynamy walkę z nadliczbowymi kilogramami i fajnie byłoby robić samemu wędliny ☺
bardzo lubię schab ze śliwką, wygląda apetycznie no i ciekawy ten piernikowy motyw :) muszę spróbować!