Niektóre ciasta są po prostu dobre. Niektóre są takie, że nie możesz przestać jeść. A jeśli masz z tyłu głowy świadomość, że ciasto, które tak kochasz, jest zdrowe, to w ogóle sobie nie żałujesz. Bezglutenowy piernik, którego przepis zaraz poznasz, jest tak dobry, że po pierwsze absolutnie nikt się nie zorientuje, że jest bezglutenowy, a po drugie, zrób od razu dwie porcje. Serio, nie pożałujesz. Kombinowałam z nim kilka razy. Udało mi się tak dobrać rodzaje mąki, że nie czuć żadnej różnicy w porównaniu z pszennym ciastem. Równie udaną próbą było zrobienie z tego ciasta muffinek, choć muszę przyznać, że do keksówki mam słabość, bo prezentuje się zacnie. Ten bezglutenowy piernik jest idealny na wszystkie okazje. Ja użyłam domowej przyprawy piernikowej, które jest wolna od glutenu, a którą dostałam w prezencie od koleżanki. Jeśli nie musicie unikać glutenu, możecie dodać gotową mieszankę przyprawy do piernika.
Lista składników na długą keksówkę
Ciasto
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 szklanka puree z buraka (kupuję gotowe tarte buraki)
- 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (lub innego dozwolonego)
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki mąki ryżowej białej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (plus garść do dekoracji)
Polewa
- tabliczka gorzkiej czekolady plus szczypta przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- garść prażonych migdałów (można pominąć)
Krok 1
Jajko, mleko, ocet, puree z buraka i olej miksujemy do połączenia się składników.
Krok 2
Dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą i nie będzie czuć grudek mąki. Długą keksówkę smarujemy olejem i przelewamy ciasto. Pieczemy 40-45 min w 180 stopniach, grzanie góra – dół.
Krok 3
Pod koniec pieczenia musimy przygotować polewę. Czekoladę łamiemy na kostki i dodajemy mleko. Rozpuszczamy na małym gazie lub w mikrofali. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy do połączenia się przyprawy z masą czekoladową. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy od razu skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.